fredag 29 november 2019

Vecka 48


Ännu en vecka har passerat och vi hade en lite vintrig avslutning med regn som övergick till snö under fredagen. I matte har vi arbetat med att repetera addition med tiotalsövergång. Läxan till på tisdag handlar om detta. Se förra veckans veckobrev hur vi tänker där. Alla elever fick med sig plockmaterial hem att använda vid läxan (om man behöver). Detta papper behöver inte lämnas tillbaka.
Vi har sedan arbetat vidare med subtraktion. Under veckan har vi också tränat på problemlösning. Då arbetade vi i par. Ett par uppgifter hade ett givet svar medan ett par andra kunde ha flera olika korrekta lösningar. Olika lösningar presenterades i halvklass. Se bilder nedan.









I SO har vi fortsatt att arbeta med trafik, den här veckan har vi tittat på en film om reflexer, läst, diskuterat och skrivit. Vi har också jobbat läst och pratat om advent. 

I svenska har vi arbetat med bokstaven Vv och de flesta har hunnit skriva klart sina berättelser. Det blir ett gäng fina små böcker! Vi har dessutom jobbat med Skolverkets bedömningsstöd, skrivdelen. Idag tjuvstartade vi också årets julkalender. Vi har en paketkalender som hela klassen har bidragit till med gröna urklippta händer. Första paketet är nu öppnat. Jul på monsterhotellet heter vår kalenderbok som vi läst det inledande kapitlet i. Spännande att följa alla varelserna i den fram till jul. Vi kommer att jobba med lite läsförståelsefrågor och andra uppgifter kring boken. 


 




Vecka 49


Måndag 2/12


Bokbuss
Vi tittar på triangelteatern i gympasalen på morgonen.


Tisdag 3/12


Matteläxa 11 i läxboken. 


Onsdag 4/12


Läsläxa. Kom ihåg att ta med boken till skolan.


Torsdag 5/12



Fredag 6/12


Idrott



Trevlig första advent!

tisdag 26 november 2019

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om ADVENT!

Vi sammanfattade det hela så här i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka: 

8848

fredag 22 november 2019

Vecka 47

Veckorna går och vi är nu bara en skolvecka från första advent. På musiken har vi börjat öva in lite julsånger.

I svenska har vi under veckan arbetat med bokstaven Tt och introducerat bokstaven Vv. Vi har tittat på Livet i bokstavslandet och jobbat med egna sagor.

I matte har vi arbetat med addition med tiotalsövergång. Vi tänker att vi "fyller upp till tio", se bild nedan. Det här var klurigt men det börjar lossna. Vi har övat mycket både i halvklass, par och enskilt. Det underlättar om tiokompisarna sitter ordentligt.

8+5

Vi fyller upp till 10.
8 + 5 =
8 + 2 +3 =
10 + 3 = 13

Tiokompisarna

I måndags var vi ute på promenad i närområdet under SO-lektionen och tittade efter olika vägmärken. Vi har sedan jobbat med att sammanställa vägmärkena och diskuterat deras olika betydelse.



Vädret under den gångna veckan har varit grått och blött. Kolla gärna över att era barn har rätt kläder för årstiden med sig till skolan för att kunna vara ute både på raster och under fritidstid. Plocka också gärna hem de kläder som inte är anpassade efter årstiden, vi har ju som bekant väldigt ont om plats i hallen. I onsdags delade vi ut lappar från fritids angående jullovet. Ta en titt i ryggsäcken om ni inte sett till den.

Vecka 48


Måndag 25/11




Tisdag 26/11


Matteläxa 10 i läxboken. OBS! Tryckfelsnisse har varit framme i matteläxboken på första uppgiften. Bilden stämmer inte med talet som är skrivet. Stryk över ett ägg så går uppgiften att lösa ändå.


Onsdag 27/11


Läsläxa. Kom ihåg att ta med boken till skolan.


Torsdag 28/11



Fredag 29/11


Idrott



Trevlig helg!

tisdag 19 november 2019

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om CULLINANDIAMANTEN!

Vi sammanfattade det hela så här i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka: 

Första, andra, tredje, fjärde 

fredag 15 november 2019

Vecka 46



Ännu en vecka har passerat. I matte har vi arbetat med addition i talområdet 0-20, t ex 8+3, 7+5 osv. Vi har även adderat ett tvåsiffrigt tal med ett ensiffrigt utan tiotalsövergång, se exempel på bilden nedan.


I svenska har vi jobbat med bokstaven Ii och ordbilderna kan och inte. Vi har också fortsatt med att skriva meningar. Vi har uppmärksammat internationella barnboksveckan under veckan genom att läsa Pelle på planetfärd, en bok av Jan Lööf. Vi pratade sedan om sagans olika delar; inledning, problem, lösning och avslutning. Dessa delar finns ju i regel i alla berättelser. Nästa vecka kommer vi att påbörja egna små berättelser. Idag har vi avslutat med fredagsbok och introducerat nästa veckas bokstav, Tt. 

I SO har vi arbetat med trafik. Vi har tittat på en film om trafikregler på landsbygden och en som handlar om trafikmärken. Vi har diskuterat och läst kortare texter kring en säker skolväg och trafikmärken samt svarat på frågor. Klassen har också fått göra egna trafikmärken. 

I musik har klassen gruppvis skrivit nya verser på rim till en sång vi sjungit. I bild har vi gjort ugglor med oljepastellkritor. 



Vecka 47


Måndag 18/11


Bokbuss

Tisdag 19/11


Matteläxa 9 i läxboken. 


Onsdag 20/11


Läsläxa. Kom ihåg att ta med boken till skolan.


Torsdag 21/11



Fredag 22/11


Idrott



Trevlig helg!

torsdag 14 november 2019

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om PIRAYA!

Vi sammanfattade det hela så här i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka: 

En stjärna från Afrika

fredag 8 november 2019

Vecka 45

Tillbaka igen efter höstlovet. För mig, Emma, har det också inneburit att komma tillbaka till jobbet igen efter 11 månaders föräldraledighet. Efter första veckan har jag så smått börjar landa i de nya rutinerna och klassen har verkligen tagit emot mig på bästa sätt. Min e-postadress hittar ni i högerspalten på bloggen.

I matte arbetar vi med talen 0-20. Under veckan har vi storleksordnat tal, räknat pengar i olika valörer t ex hur mycket är en tiokrona, en femkrona och tre enkronor värda tillsammans. Vi har arbetat med tiotal och ental samt pratat och arbetat med begreppen jämna och udda tal, fler och färre. Förutom att jobba i boken har vi spelat spel för att träna detta samt tittat på ett par avsnitt av Livet i mattelandet.

I svenska har vi repeterat de fyra senaste bokstäverna, R, L, E och N. Vi har jobbat en del med att skriva enklare meningar med korrekt använda gemener och versaler samt punkt på slutet. Vi har också pratat om hur man använder kommatecken. Vi avslutade veckan med att introducera nästa veckas bokstav, I, och med att skriva fredagsbok.

I NO/SO har vi avrundat arbetet med hösten. Vi har bland annat pratat och läst om flugsvampens livscykel, stann- och flyttfåglar, rönnen och spindlar. Nästa vecka kommer vi att inleda ett nytt arbetsområde inom SO, trafik.



Vecka 46


Måndag 11/11




Tisdag 12/11


Matteläxa 8 i läxboken. 


Onsdag 13/11


Läsläxa. Kom ihåg att ta med boken till skolan.


Torsdag 14/11



Fredag 15/11


Idrott



Trevlig helg!

tisdag 5 november 2019

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om SPÖKDJUR!

Vi sammanfattade det hela så här i våra böcker:




Ledtråd till nästa vecka: 

Farlig lax