onsdag 25 maj 2022

Vecka 21

En kort vecka är till ända. Det blev lite jobb och mycket mys den här veckan. I måndags jobbade vi på som vanligt. I tisdags hade vi mysdag med film, tipspromenad, lekar och glass. Björn kom och hälsade på denna dag och det är ju alltid uppskattat.





Idag hade vi fjärilstema hela dagen. Vi jobbade klart med det sista i häftet. Nu är vi fjärilsexperter! Tillsammans gick vi sedan för att släppa ut fjärilarna i det fria. Vi hoppas att de klarar sig fint vid slingan och rapsfältet. På eftermiddagen målade vi egna fantastiska fjärilar. Bilder på dessa kommer nästa vecka. 








Under veckan har vi, på förekommen anledning, diskuterat hur man är en bra kompis. Kan man bestämma vad en annan person vill leka? Kan man bestämma vem en annan person ska leka med? Måste man alltid leka med samma person? Får man skriva vad man vill på TicTok och Snapchat? Båda dessa appar är det ju dessutom rekommenderad 12-årsgräns på. Trots detta vet vi att många i klassen använder någon av dessa eller båda dessa appar. Detta kan vi i skolan inte påverka för det är föräldraansvar. Vi har dock flera i klassen som har svårt att hantera detta och som mår dåligt. Detta sker ju på fritiden men vi ser konsekvenserna av det i skolan och givetvis pratar vi med barnen om det. Diskutera gärna detta hemma med era barn också. När vi pratar med barnen vet ju alla hur man ska vara och bete sig men flera har svårt att leva efter det. Det har bubblat lite i klassen kring dessa saker de senaste två veckorna.

Till nästa vecka har vi terminens sista läsläxa. Vi kommer då kolla av hur många ord eleverna läser per minut, precis som vi gjorde när vi körde igång med läsläxan. Vi hoppas att alla själva ska känna att de utvecklats de senaste månaderna. På onsdag önskar vi få in alla böcker som barnen haft hemma, både Nyckeln till skatten (några har den kvar hemma) och andra skönlitterära böcker. 


Vecka 22



Måndag 30/5




Tisdag 31/5



SO-läxa, intervju, se blogginlägg från 23/5

Fokustid 13.50-14.30


Onsdag 1/6


Läsläxa (Skönlitterär bok, läsning minst 4 gånger/vecka. Fyll i läsprotokollet.) 


Torsdag 2/6


Idrott (gul grupp)

Fredag 3/6


Idrott (blå grupp)
 


Kommande händelser:

Tisdag 7/6 Vandring, se separat blogginlägg med information 24/5 (OBS! Ingen fokustid 7/6.) 
Onsdag 8/6 Djurens dag (åk 4-6 anordnar, åk 1-3 tittar)
Fredag 17/6 Skolavslutning


Trevlig helg!

tisdag 24 maj 2022

Information om vandringen tisdagen den 7 juni

 

Vandring med Fskk, åk 1, 2 och 3

Tisdagen den 7 juni kommer vi att ge oss ut på vandring tillsammans. Vi kommer att åka buss och sedan gå en bit av Kalmarsundsleden (ca 8-9 km för åk 1-3 och ca 5 km för fskk). Under dagen gör vi pauser för att fylla på med vätska och energi. 

Ordinarie skoltider gäller denna dag: 

(Fskk 8.20-12.50)(åk 1, 2 och 3 8.20-13.50).

Obs! Vi önskar att eleverna är på plats 8.10. 

Vi både startar och avslutar skoldagen på skolan. 


Skolan tar med:

  • smörgåsar och frukt till förmiddagsstoppet

  • pastasallad till lunch

  • dryck till lunchen

  • extra vatten vid lunchstoppet så att man kan fylla på sin egen flaska


Eleven tar med sig:

  • en flaska med vatten

  • en tom matlåda med lock (att lägga pastasalladen i vid lunchen)

  • bestick

  • tom plastpåse till skräp och att ha matlådan i

  • ev sittunderlag (om man inte vill sitta direkt på marken)

  • vid soligt väder kan det vara skönt med keps och/eller solglasögon

  • ett glatt humör 😃



Att tänka på:

  • kläder efter väder

  • ryggsäck som man orkar bära själv hela dagen

  • sköna gympaskor

  • Vid soligt väder kan det behövas solkräm. Smörj in dig hemma på morgonen.


Vi ser fram emot en skön och rolig dag med många härliga naturupplevelser.


/ Pedagogerna på Åbyskolan


måndag 23 maj 2022

Läxa till tisdagen den 31/5

 Idag har barnen fått hem en läxa som handlar om hur det var i skolan förr i tiden, se nedan.


Intervjuläxa till tisdagen den 31 maj 2022


Intervjua den äldsta person du känner (t ex farmor, morfar eller en granne). Skriv ner svaren. När du kommer till skolan ska du renskriva din text så fint du kan på ett annat papper. Sedan ska du kunna berätta för kompisarna.


Vad heter du och hur gammal är du?


Vilken skola gick du i?


Vilket år började du skolan?


Hur många år gick du i skolan?


Vilka ämnen hade du?


Vad var roligast i skolan och varför?


Vad var svårast i skolan och varför?


Berätta om ditt bästa skolminne.


Berätta om ditt värsta skolminne.


Övrigt som du vill berätta.



fredag 20 maj 2022

Vecka 20

Det är fredag och skolveckan har avslutats på bästa sätt, vi fick se ett par av fjärilarna krypa ur sina puppor! Vi har lagt stort fokus på att undersöka och läsa om puppor och fjärilar under veckans NO-lektioner. 




I svenska har vi fortsatt att arbeta med berättelserna i Portalen. Vi hoppas bli färdiga med dem nästa vecka.  

I matte har vi arbetat med problemlösning och tals uppdelning (tusental, hundratal, tiotal och ental). Vi har också repeterat uppställning med addition och subtraktion.

Igår hade vi idrott i helklass och orienterade vid slingan. Alla kontroller hittades.

Kom ihåg att lämna in lappen om skolavslutningen om ni inte redan har gjort det.


Vecka 21



Måndag 23/5




Tisdag 24/5



Mysdag

Fokustid 13.50-14.30


Onsdag 25/5


Läsläxa (Skönlitterär bok, läsning minst 4 gånger/vecka. Fyll i läsprotokollet.) 

Information om vandringen skickas hem. Titta i väskorna.


Torsdag 26/5


Lovdag

Fredag 27/5


Lovdag
 


Kommande händelser:

Tisdag 7/6 Vandring (OBS! Ingen fokustid denna dag.)
Onsdag 8/6 Djurens dag (åk 4-6 anordnar, åk 1-3 tittar)
Fredag 17/6 Skolavslutning


Trevlig helg!

tisdag 17 maj 2022

Vattkoppor


Nu har vi flera fall av vattkoppor på skolan. Det finns även i vår klass. Håll utkik efter koppor om ditt barn inte har haft sjukdomen tidigare. 


Var noga med att hålla barnen hemma tills alla koppor är uttorkade.



fredag 13 maj 2022

Vecka 19

Det är fredag igen. Veckorna går just nu i ett rasande tempo. Skolavslutningen närmar sig med stormsteg. På musiken övas det avslutningssånger för fullt. Kom ihåg att skicka med den nedre delen av lappen om skolavslutningen tillbaka till oss på skolan. 

I svenska har vi under veckan jobbat med vår berättelse om Portalen. Vi skriver forntidsäventyr. Det är både en repetition av allt vi har lärt oss kring berättande texter i svenska under året och av vårt arbete kring forntiden i SO under höstterminen. Vi har också skrivit sista delen av det nationella provet i svenska, även det en berättande text. Nu inväntar vi rättningen av proven. 

I matte har vi fortsatt att arbeta med bråk.

I teknik har vi fortsatt med grupparbetena kring Teknikens mäktiga fem

På NO-lektionerna har vi fortsatt med temat Fjärilars liv. Under veckan har våra larver blivit puppor. För att fjärilarna ska kunna leva när de kommer ur pupporna så har vi nu satt över dem i burar. Förhoppningsvis får vi se de färdiga fjärilarna titta fram under nästa vecka.



På idrotten den här veckan har vi haft orientering på skolgården. På torsdag kommer vi att ha idrott i helklass. Vi kommer att orientera vid slingan istället. Alla ska vara ombytta direkt på morgonen. En vattenflaska kan vara bra att ha med sig. 

Vecka 20



Måndag 16/5


Studiedag

Tisdag 17/5



Fokustid 13.50-14.30


Onsdag 18/5


Läsläxa (Skönlitterär bok, läsning minst 4 gånger/vecka. Fyll i läsprotokollet.) 


Torsdag 19/5


Idrott i helklass! Kom ombytta till kläder som fungerar att orientera i. Orientering vid slingan hela förmiddagen.


Fredag 20/5


Ingen idrott!
 


Kommande händelser:

Fredag 27/5 Lovdag
Tisdag 7/6 Vandring (OBS! Ingen fokustid denna dag.)
Onsdag 8/6 Djurens dag (åk 4-6 anordnar, åk 1-3 tittar)
Fredag 17/6 Skolavslutning


Trevlig helg!

måndag 9 maj 2022

Information om skolavslutningen från Åsa

 Så var det snart dags för skolavslutning, efter två år med pandemiavslutningar har vi i år bokat kyrkan. Dock har vi fått information om att vi inte får ta in så många personer, vi har ett maxtak. Vi har därför beslutat att alla elever i årskurs 3 och 6 får bjuda in två personer till avslutningen i kyrkan. 

För att alla ska få en chans att se avlutningen kommer vi att livestreama avslutningen på plats i klassrummen. Så ni som inte får komma till kyrkan är välkomna till ert barns klassrum. Vi kommer att streama avslutningen mellan kl 9.00-9.45. När avslutningen är slut så kommer alla elever att gå tillbaka till respektive klassrum för att mötas upp för att önska varandra Glad sommar. Efter detta är skoldagen slut.

 Om man har behov av omsorg efter det så har vi självklart öppet för detta, men vi behöver veta hur många elever vi kommer att ha kvar så vi kan planera lunch och aktiviteter för de elever som är kvar. För de som behöver åka buss går bussarna hem 13.00

fredag 6 maj 2022

Vecka 18

Det är fredag igen och blå gruppen har avslutat skolveckan i simhallen. Även denna veckan har alla kämpat på efter bästa förmåga och simmat flera längder, både bröst- och ryggsim. 

I svenska har vi under veckan skrivit faktatexter. Vi har också startat upp ett projekt med berättelser med forntidstema. De flesta har också hunnit med att göra högläsningsdelen av de nationella proven. 

I matte har vi gjort klart alla nationella prov (förutom några elever som varit sjuka). De ska snart  skickas iväg på rättning. I början av juni får ni hem ett papper med resultaten från dessa. Under veckan har vi även arbetat med bråk.

På NO-lektionerna följer vi våra fjärilslarvers utveckling. De växer så att det knakar! De är 3-4 gånger så stora som när vi fick dem. Vi läser faktatexter, tittar på film och studerar våra larver noga med förstoringsglas. Det är spännande att se vad som händer från dag till dag. Intresset är mycket stort hos eleverna. 


På tisdag har vi öppet hus i skolan. Då är ni föräldrar välkomna hit mellan kl 15 och 17 så att barnen kan visa er vad vi har jobbat/jobbar med i de olika ämnena.


Vecka 19

Måndag 9/5




Tisdag 10/5



Fokustid 13.50-14.30

Fritidshemmets dag och öppet hus i skolan kl 15-17 Välkomna!


Onsdag 11/5


Läsläxa (Skönlitterär bok, läsning minst 4 gånger/vecka. Fyll i läsprotokollet.) 


Torsdag 12/5


Idrott ute vid ok väder (gul grupp) 


Fredag 13/5


Idrott ute vid ok väder (blå grupp)
 


Kommande händelser:

Måndag 16/5 Studiedag
Fredag 27/5 Lovdag
Tisdag 7/6 Vandring (OBS! Ingen fokustid denna dag.)
Fredag 17/6 Skolavslutning


Trevlig helg!