fredag 29 januari 2021

Vecka 4

Det är fredag igen och vi avrundar veckan som vi brukar i klassrummet och med ett alldeles fantastiskt vinterväder på skolgården. I veckan har vi repeterat substantiv, adjektiv och verb på svenskan. 

Under SO:n har vi arbetat vidare med vänskap och rastaktiviteter. Förslag på bra rastaktiviteter sitter numera uppsatt på klassrumsfönstret så man kan se dem under rasterna. 

I NO har vi jobbat med våra sinnen, det gjorde vi även på engelskan. 

I matte har vi fortsatt att jobba med talen upp till 1000. Vi har även börjat träna på algoritmer, uppställning, med addition utan tiotalsövergång.


På tekniklektionen jobbade vi med gåtorna som vi skrev förra veckan.


Vecka 5


Måndag 1/2





Tisdag 2/2



Läsläxa: Kapitel 16, Allt försvinner + tillhörande sida i läxboken.

Matteläxa: Pixel läxbok, läxa 2


Onsdag 3/2




Torsdag 4/2


Fokustid 12.50-13.50


Fredag 5/2


Idrottskläder. 


Trevlig helg!

tisdag 26 januari 2021

Läxor till tisdagen den 2/2

 Idag har alla fått med sig den nya matteläxan i Pixel hem. Läsläxan skickar vi hem imorgon. När det gäller båda läxböckerna så vill vi att man skriver med blyertspenna, det blir så svårt att ändra när det är fel annars. 

Läxor till nästa vecka är:

Matte: Pixel läxbok, läxa 2, sid 6+7


Svenska: Diamantjakten, kapitel 16 Allt försvinner, s. 91 - 95 + tillhörande sida i läxboken. 



Veckans grej...

 Den här veckan fick vi lära oss mer om Roald Dahl. Såhär sammanfattade vi det i våra böcker:



Ledtråd till nästa vecka är: Randig godsak.


måndag 25 januari 2021

Information från rektor Åsa

Hej!

Under måndag till onsdag, nästa vecka v 5, har våra barn och elever möjlighet att lämna en pantburk till förskolan/skolan. Dessa samlar vi in och kommer sedan att panta dem och för den summan kommer vi att handla frukt, dricka och lite godis till personal på IVA och Infektionskliniken i Kalmar. Vi gör denna insamling tillsammans med Lindsdalsskolan. Ica Magneten har lovat att skänka för lika mycket som vi samlar in.

Allt som uppmuntran för det arbete de gör i denna svåra situation.

Detta är helt frivilligt.

Syftet är att visa omtanke för andras situation men också ge känslan att bara genom att göra en liten insats så kan man göra skillnad.

 

 

Hälsningar

Åsa Wenell

fredag 22 januari 2021

Vecka 3

 Det är fredag igen och vi har avslutat veckan med fredagsbok, idrott, Lilla aktuellt skola och nutidskryss. I svenska under veckan har vi läst och svarat på frågor om en fabel. I Diamantjakten har vi jobbat med att para ihop olika versioner av samma händelse. Vi har svarat på på ytan-frågor och under ytan-frågor. Vi har också repeterat vokalerna och vad som händer med de efterföljande konsonanterna beroende på om vokalen låter som i alfabetet eller ej. 

På NO-lektionerna har vi diskuterat, läst och sett på film. Det har bland annat handlat om hjärnan och ögonen. Vi gjorde några spännande synexperiment. Några av er fick säkert prova på det hemma också för många var sugna på att ta hem och testa med er. Här kommer ett urval av bilder.








I matte har vi fortsatt att arbeta med talen upp till 1000 på olika sätt.

På engelskan jobbade vi vidare med olika kroppsord och att kunna prata och sätta in orden i meningar. Vi övar lite stavning men tyngdpunkt ligger på att prata.

På tekniken arbetade vi vidare med de artefakter som vi introducerade förra veckan. Vi har skrivit olika teknikgåtor som vi ska testa på varandra nästa vecka.


Kom ihåg att svara på vårdnadshavarenkäten om ni inte redan har gjort det. Klicka på länken nedan.

https://www.esmaker.net/nx2/s.aspx?id=31e943bc47c7


Vecka 4


Måndag 25/1


Vi skickar hem lapp med vilken tid man är välkommen på utvecklingssamtal.


Tisdag 26/1



Läsläxa: Kapitel 15, En nalles irrfärder + tillhörande sida i läxboken.

Matteläxa: Pixel läxbok, läxa 1


Onsdag 27/1




Torsdag 28/1


Fokustid 12.50-13.50


Fredag 29/12


Idrottskläder. 


Trevlig helg!


tisdag 19 januari 2021

Information från rektor Åsa

 Välkomna till en ny termin. 

Vi börjar med de fantastiska nyheterna att Åbyskolans fritidshem blev utsedda till “Årets förbättrare” när elever och vårdnadshavare får säga sitt. Vi är otroligt stolta över resultatet och denna utmärkelse. 

Nytt från och med den 1 januari 2021 är också att vi nu är två enheter, Åbyskolan och Förskolan Läckeby. Rekryteringen av ny rektor till Förskolan Läckeby är klar och Susanne Ek tillträder tjänsten den 1 mars. Vi önskar henne mycket välkommen till oss i Läckeby. 

När det gäller Covid-19 så fortsätter vi att följa de restriktioner som kommer. Viktigt att barnen och eleverna är hemma om de visar symtom och är symtomfria i två dagar innan de kommer tillbaka. Det är en balansgång eftersom eleverna har skolplikt och de missar undervisning då de inte är i skolan. Därför ber jag er vårdnadshavare att hålla tät kontakt med era barns lärare för att stämma av vad som behöver göras hemma i form av skolarbete. 

Som ni kanske vet så är de nationella proven i årskurs 6 inställda i år pga av pandemin men det kommer att komma ett material från skolverket som vi kommer att kunna använda i årskurs 6. Nationella proven i årskurs 3 kommer att genomföras. 

Slutligen vill jag ber er alla att ta er tid att svara på vårdnadshavarenkäten som öppnades i måndags. Vi ser gärna att båda vårdnadshavarna svarar på varje barn ni har hos oss. Enkäten är ett viktigt verktyg för oss, så ta er tiden att svara. Jag lägger med länkarna till enkäten i detta brev. 

Hälsningar Åsa Wenell Rektor 

V-havare skola och fritidshem: https://www.esmaker.net/nx2/s.aspx?id=31e943bc47c7



Läxor till tisdagen den 26/1

Följande läxor har skickats med hem idag:

Matte: 

Pixel läxbok, läxa 1, sid. 4-5


Läsläxa:

Diamantjakten kapitel 15, En nalles irrfärder, s. 85 - 90 + tillhörande sida i läxboken. 

Veckans grej

Årets första grej handlade om Uluru / Ayers Rock.

Vi sammanfattade det så här i våra böcker.


Ledtråd till nästa vecka: Pappa till Matilda, Kalle och James.


Björn är tillbaka

 Björn är tillbaka i klassen igen, något vi är mycket glada över. Här följer information från Björn:


Jag Björn är nu fr.o.m. må 18/1 redan tillbaka efter en mycket kort sejour inom hemtjänsten. Var tänkt att förstärka fram till 31/3 men var dessvärre tvungen att (bokstavligen) kasta in (dubbla) handskarna, då jag inte lyckades utföra mina uppgifter på ett korrekt sätt med s.k. dubbel skyddsutrustning. Trist, tråkigt o mycket nesligt. Men det för i a f det goda med sig att jag är tillbaka på Åbyskolan som vanligt igen, o att det åter går bra att messa mig tider, bussar m.m. som förut (gäller i första hand åk 2)


/Björn

måndag 18 januari 2021

Enkät gällande vårdnadshavares syn på verksamheten

Då var det dags igen! Vi vill veta vad ni vårdnadshavare tycker om vår verksamhet i skolan och på fritids. Vi är tacksamma för om ni kan lägga några minuter på att svara på frågorna. 


Tryck på länken för att komma till enkäten.

https://www.esmaker.net/nx2/s.aspx?id=31e943bc47c7



Information från Folktandvården

 Hej förälder/vårdnadshavare!

Var 18:e månad brukar Folktandvården komma till Åbyskolan med vår tandvårdsbuss.

Med anledning av corona-pandemin och de restriktioner som den medför har vi tyvärr inte möjlighet att komma till Åbyskolan under våren. Istället kommer vi att ta emot de barn som skulle besökt tandvårdsbussen på kliniken i Lindsdal.

Hoppas på er förståelse. Vid frågor är ni välkomna att kontakta oss!

Med vänliga hälsningar,

Folktandvården Lindsdal

Förlösavägen 4

393 65 Kalmar

Tel: 0480–84580

fredag 15 januari 2021

Utvecklingssamtal

 Idag skickar vi hem tider för och information om vårens utvecklingssamtal. 

Vecka 2

Vårterminens första hela vecka börjar lida mot sitt slut. Så mycket vår har vi dock inte sett under veckan. Igår byggdes det snögubbar för fullt på skolgården. Se gärna över så att det finns tillräckligt med kläder för att vara ute på rasterna och under fritidstid. På fritids har frånvaron bland den ordinarie personalen varit hög under veckan, se till så att scheman stämmer och att det klart framgår om man ska med buss, för att underlätta för de vuxna som är på plats på fritids. 

Högstadieskolor och gymnasieskolor runt om i kommunen har som bekant alla övergått till distansundervisning efter jullovet. Här på skolan har vi haft en del frånvaro både bland vuxna och barn under veckan. Vi som vistas i skolan, både barn och vuxna, träffar extremt många under en dag. Det är givetvis något som vi kan känna oro över. Vi uppmanar alla att även fortsättningsvis vara noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vissa barn är frånvarande strödagar. I dessa fall önskar vi att genom mail få reda på varför, eftersom det vid förkylningssymptom innebär att man ska vara hemma minst två symptomfria dagar. 

Under veckan har vi annars jobbat på som vanligt i klassen. I svenska har vi fortsatt jobba med Diamantjakten. Vi har sammanfattat kapitel 14, Dagboken, på en berättelsekarta för att tydliggöra kapitlets handling. Vi har också jobbat med känslor. 

Känslor var också något som vi behandlade under veckans SO- och NO-lektioner. I NO har vi börjat jobba med kroppen. Vi har jobbat med våra kroppsdelar. Vi tittade på Evas känslokoll där man tog upp känslan arg. I SO har vi tittat på filmen Kompisverkstan och diskuterat konflikter och dilemman som kan uppstå kamrater emellan. 

Kroppen är även området som vi jobbar med på engelskan.

I matte har vi arbetat med likhetstecknet och dess betydelse. Vi har också börjat arbeta med talen upp till 1000. Vi har läst, skrivit och jämfört tal. Det är klurigt för en del att skilja på t ex 405 och 450. Vi har delat upp tal i hundratal, tiotal och ental och tränat på att placera tresiffriga tal på tallinjer. 

På tekniklektionen arbetade vi med artefakter som skyddar antingen person eller sak eller både och. Vi har tränat på att motivera varför man tycker si eller så. Vi jobbade med venndiagram när vi gjorde detta, se bild nedan. Detta ska vi arbeta vidare med under kommande veckor.



Ledtråd till veckans grej till på måndag: Stenhård rock


Vecka 3


Måndag 18/1




Tisdag 19/1



Läsläxa: Kapitel 14, Dagboken + tillhörande sida i läxboken.

Ingen matteläxa.


Onsdag 20/1




Torsdag 21/1


Lämna in lappen med utvecklingssamtalstider.

Fokustid 12.50-13.50


Fredag 18/12


Idrottskläder. 


Trevlig helg!

lördag 9 januari 2021

Vecka 1

 Vi är tillbaka igen efter julledigheten och har haft lite mjukstart på vårterminen. Nästa vecka är en vanlig skolvecka. Kom ihåg idrottskläder på fredag!


Vi har haft ett fall av löss i klassen under jullovet, så ta gärna fram luskammen en gång extra. 


Trevlig helg!