tisdag 27 oktober 2020

Viktig information från rektor Åsa

Detta fall av covid-19 gäller vår klass. Läs hela texten noga!


Till vårdnadshavare Åbyskolan och Förskolan Åby  

 


Hej 

Tänk att vi alla nu är med om något som ingen av oss har erfarenhet av. En unik situation helt enkelt som kräver unika beslut och handlingar.  

 

Ett bekräftat fall av covid-19 med koppling till verksamheten på  Åby har konstaterats. Den person som är smittad har inte varit på plats på Åby på en vecka. Smittspårning pågår och omfattar nära kontakter som den smittade hen umgåtts med. Med nära kontakt avses någon man umgåtts med i mer än 15 minuter på mindre än 2 meters avstånd. Vi vill påtala vikten av att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Du ska ha extra skärpt uppmärksamhet på symtom de närmsta fjorton dagarna, även lindriga. Stanna hemma vid minsta symtom på  förkylningar eller sjukdom. Man ska vara symtomfri i två dagar innan man återvänder till skolan/förskolan . Detta gäller även vuxna. Tänk på god handhygien. Håll social distans. Du ska beställa provtagning på 1177.se efter 24 timmar vid symtom. Vi har fortsatt utökad städning på skolan med anledning av covid-19. Under pågående coronapandemi är städningen på skolan utökad till att omfatta daglig avtorkning (med rengöringsmedel) av kontaktytor enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ytor som kommer att torkas av dagligen är: - Ledstänger och trappräcken - Dörrhandtag och kontaktyta dörrar (samtliga dörrar) - Kontaktytor på bänkar, bordsytor och stolar  - WC – enligt BAS handbok - Strömbrytare 

Följande finns att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida Vi har alla ett personligt ansvar och en skyldighet att göra vad vi kan för att förhindra smittspridningen av sjukdomen covid-19. 

Det här kan du göra: 

• Stanna hemma när du är sjuk. Du som har en konstaterad covid-19-infektion ska stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre.

• Var noga med din handhygien: tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Om möjligheten till handtvätt är begränsad kan handsprit vara ett alternativ. Se till att handspriten innehåller minst 60 % alkohol. 

• Undvik att röra vid ansiktet (ögon, näsa och mun) innan du har tvättat händerna. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. 

• Håll ett avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus på platser där människor samlas, till exempel i butiker, köpcentrum, på museer, bibliotek, servicekontor, badplatser, campingplatser och uteställen. 

• Avstå från att delta i större sociala sammanhang, såsom fester,  begravningar, dop, kalas och bröllop. 

• Önskas ytterligare information hänvisas till 1177.se 

 

Åsa Wenell  Rektor 

fredag 23 oktober 2020

Vecka 43

 Det är fredag igen och dags för ett välbehövligt höstlov. Vi har avslutat skolveckan med att göra halloweensiluetter. De flesta bilderna är med hem idag. 

I svenska har vi under veckan jobbat med texter, korsord och frågor med lite halloweentema. I boken Läsförståelse har vi jobbat med genren annons. 

I matte har vi repeterat multiplikationstabellerna 1, 2, 5 och 10 samt gjort det nationella bedömningsstödet från skolverket.

I NO har vi arbetat klart med rymden. 

På engelskan arbetade vi med siffror.

På musiklektionen sjöng vi halvläskiga Halloweensånger.

Tekniklektionen ägnades åt att redovisa rymdraketerna. Igår flög dessa med hem.



Vecka 44: HÖSTLOV


Vecka 45


Måndag 2/11


Bokbussen

Tisdag 3/11






Onsdag 4/11




Torsdag 5/11


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 6/11


Idrott


Trevlig helg!

onsdag 21 oktober 2020

Inför höstlovet

 Eftersom höstlovet stundar skickar vi inte med några nya läxor hem den här veckan. Barnen har istället fått med sig lite blandat material, som ändå uppmuntrar till läsning, hem idag. Det är valfritt om man vill jobba med det under lovet, men vill man det får man gärna ta med läsloggen tillbaka till skolan vecka 45. 


Vi vill också informera om att Björn har varit hemma sedan igår på grund av att hans fru testats positiv för covid-19. Förutsatt att Björn själv inte blir smittad kommer han tillbaka till fritids tisdag nästa vecka. 

 

måndag 19 oktober 2020

Veckans grej

 Veckans grej den här veckan var Harry Potter. Såhär sammanfattade vi det i våra böcker:


Ledtråd till vecka 45 är: Gigantisk dusch.


fredag 16 oktober 2020

Vecka 42

Skolveckan är slut och vi ser nu fram emot sista veckan innan höstlovet. Den gångna veckan har ju bland annat innehållit ett besök i simhallen. Alla kämpade verkligen på utifrån sina egna förutsättningar, lyssnade och följde instruktioner. Vi tror att alla kände sig stolta och nöjda efteråt, oavsett om det var för att man lärt sig lite bättre arm- och bentag eller att man lärt sig dyka utan magplask. Det är som vanligt fantastiskt kul att åka iväg med klassen när det fungerar så bra!

I matte har vi jobbat vidare med multiplikation under veckan. Vi har framför allt tränat på tabell 1, 2, 5 och 10. Om man känner för att träna lite extra hemma så tipsar vi om skolplus. Vi länkar till några övningar, men det finns många fler. Om man vill öva men har tappat bort sina inloggningsuppgifter så säg till så får ni dem på nytt igen.

Gånger-race Här kan man själv välja vilka tabeller som man vill öva på. Denna övning har alla provat på i skolan.

Följande övningar har en del elever valt att jobba med i skolan.

2:ans tabell

Kamp i kupan Här kan man själv välja vilka tabeller som man vill öva på.

Biltvätt Här kan man själv välja vilka tabeller som man vill öva på.

På engelskalektionen tränade vi på att räkna på engelska (0-10) samt att förstå en enkel muntlig instruktion, t ex Paint number five red.


Rymdraketerna är nu färdigbyggda. De flyger med hem nästa vecka, lagom till höstlovet.

I svenska har vi bland annat jobbat med adjektiv. Vi har pratat om hur man använder adjektiv för att ge en mer "målande" beskrivning av saker i texter. I Diamantjakten har vi jobbat med adjektiv som motsatsord och för att beskriva känslor. 

I bild har vi ritat pumpor med oljepastellkritor. Bilder på dem kommer nästa vecka när alla är klara. 


Vecka 43


Måndag 19/10


Bokbussen

Tisdag 20/10



Matteläxa: Pixel läxbok, läxa 7, s 16 och 17.

Läsläxa: Kap 8 "Ett nytt jobb" Ta med både läsboken och läxboken. 


Onsdag 21/10




Torsdag 22/10


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 23/10


Idrott ute. Ta med idrottskläder och handduk.


Trevlig helg!

onsdag 14 oktober 2020

Läxor till tisdagen den 20/10

 Dessa läxor har skickats med hem idag.

Matteläxa: 

Pixel läxbok, läxa 7, sidorna 16 och 17. Det handlar om sambandet mellan addition och multiplikation.

Så här tänker man på den första uppgiften på s 16: 2 + 2 + 2 = 3 x 2 = 6 

Tänk noga på likhetstecknets betydelse.

       

                                    

Tyvärr har tryckfelsnisse varit framme i boken på s 17, se bild ovan.

Ska alltså vara så här:

2 + 2 + 2 = 6

3 x 2 = 6 skor


Läsläxa:

Diamantjakten. Kapitel 8, Ett nytt jobb. Sidan 46 - 50. Gör även den tillhörande sidan i läxboken. 


Vaccination:

Alla som under dagen blivit vaccinerade har fått med ett intyg hem. Kolla gärna i väskan.


måndag 12 oktober 2020

Veckans grej

 Veckans grej handlade om TURNING TORSO.

Vi sammanfattade det så här i våra böcker.


Ledtråd till nästa vecka: Världsberömd elev



Dagens stora händelse...

 Idag gick brandlarmet i "gröna" skolan precis i samband med förmiddagsrasten. Även vi fick gå bort till samlingsplatsen och se när brandbilarna rullade in på skolgården. Det var en gryta på stekbordet i köket som hade börjat brinna. Kökspersonalen släckte branden på egen hand, men när brandlarmet går kommer ju brandkåren oavsett. 

Alla i klassen fixade situationen på bästa sätt, precis som när vi övade förra veckan. När allt var under kontroll och vi kunde gå tillbaka till klassrummet pratade vi en stund om vad som inträffat innan vi tog en försenad och välbehövlig rast.

Vid lunchen kunde vi äta i matsalen som vanligt.  

fredag 9 oktober 2020

Vecka 41

 Ännu en skolvecka har passerat. I svenska ar vi under veckan arbetat med en instruerande text. Vi lärde oss hur man skriver hemliga meddelande. Vi har jobbat med olika typer av frågor; "på ytan-frågor" och "under ytan-frågor". Alltså frågor som man kan hitta svaret på direkt i texten och frågor som man behöver läsa mellan raderna och utgå från egna kunskaper och erfarenheter för att svara på. Vi har också jobbat med sammansatta ord och rebusar. 

I NO har vi fortsatt med rymden. Nu kan vi allt om Jupiter. 

I matte har vi börjat arbeta med multiplikation. Det var det många som hade längtat efter. Hoppas att det intresset håller i sig. Vi har pratat om när man har nytta av att kunna multiplikation och sambandet mellan addition och multiplikation, t ex 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 5 x 2 = 10. Vi har börjat öva framför allt på 2:ans, 5:ans och 10:ans tabeller och att förstå innebörden av multiplikation.

På tekniklektionen byggde vi vidare på våra rymdraketer som ser ut att bli klara nästa vecka.

Vi har repeterat färgerna på engelskan.

Vi avslutade veckan med att på bilden göra egna hemliga meddelanden enligt instruktionen som vi läst i läsförståelseboken. 

På tisdag nästa vecka åker vi till simhallen. Vi kommer att simträna utifrån allas individuella förutsättningar. 

På onsdag är det dags för vaccination. Karin, skolsköterskan, kommer att hålla till i vårt arbetsrum i tegelskolan. 


Vecka 42


Måndag 12/10




Tisdag 13/10


Simhallen. 
Gul grupp kl 9-10, blå grupp kl 10-11.
Kom ihåg badkläder, handduk, schampo och duschkräm.





Matteläxa: Pixel läxbok, läxa 6, s 14 och 15.

Läsläxa: Kap 7 "Nej, bredsida, sa jag!". Ta med både läsboken och läxboken. 


Onsdag 14/10


Vaccination

Torsdag 15/10


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 16/10


Idrott ute. Ta med idrottskläder och handduk.


Trevlig helg!

onsdag 7 oktober 2020

Matteläxa

Idag har ny matteläxa skickats hem. Till på tisdag ska läxa 6, sidorna 14 och 15 göras i Pixel läxbok. Det handlar om koordinater.

tisdag 6 oktober 2020

Läxor till 13/10

 Idag har alla fått med sig den nya läsläxan hem. Läsläxa till nästa vecka är kapitel 7 i Diamantjakten, Nej, bredsida sa jag!, s 40 - 45 och den tillhörande sidan i läxboken. 

Maria har varit hemma förkyld under inledningen av veckan, så matteläxa inför kommande vecka återkommer vi med imorgon. 

Kom ihåg att också lämna in lappen om simkunnighet under veckan. 

Veckans grej

 Veckans grej den här veckan var Bermudatriangeln, spännande och lite mystiskt! Såhär sammanfattade vi det i våra böcker:



Ledtråd till nästa vecka är: Sveriges högsta byggnad på land.


fredag 2 oktober 2020

Vecka 40

 

Så var det fredag igen. Vi har avslutat veckan med att färdigställa våra John Bauerbilder, fredagsbok, cirkelfys, Lilla Aktuellt och nutidskryss. 

På mattelektionerna har vi under veckan arbetat med sannolikhet samt koordinatsystem.

I svenska har vi arbetat med läsförståelse, läst och följt en instruktion, skrivit brev och adresserat kuvert samt kategorisering av ord.

Vi har tränat oss på färgerna på engelska t ex genom att spela färgbingo.

Kreativiteten var stor när vi fortsatte att bygga på våra rymdraketer på tekniklektionen.

I NO har vi lärt oss mer om Jorden, Venus och Mars. 

Idag har barnen fått med sig en lapp hem angående simkunnighet. Var vänliga och fyll i den och lämna tillbaka till oss senast fredag 9/10. Tisdagen den 13/10 ska vi åka till simhallen för att simträna. Vi kommer att åka i halvklasser under förmiddagen. 


På idrotten händer det emellanåt att barn i klassen inte har med idrottskläder och inte deltar på grund av att man har ont någonstans. Vid sådana tillfällen tycker vi att det är bättre att man deltar utifrån sina egna villkor och får aktiviteterna anpassade istället för att sitta med i klassrummet dubbla lektioner. 

Vecka 41


Måndag 5/10


Bokbuss

Tisdag 6/10


Matteläxa: Pixel läxbok, läxa 5, s 12 och 13.

Läsläxa: Kap 6 Maj-Björns första resebrev. Ta med både läsboken och läxboken till skolan. 


Onsdag 7/10




Torsdag 8/10


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 9/10


Idrott ute. Ta med idrottskläder och handduk.

Sista dag att lämna simlapp.


Trevlig helg!