måndag 30 mars 2020

Plantering

Vi jobbar vidare med våren på NO-lektionerna. Idag spenderades halva lektionen utomhus. Vi har planterat tomater och blommor som vi nu hoppas växer till sig bra i klassrummet.



fredag 27 mars 2020

Vecka 13



Vi vill hälsa och tacka er föräldrar för ett bra samarbete i den speciella situation vi befinner oss i.Tack för att ni tar ansvar och håller era barn med förkylningar hemma och stöttar dem i sitt skolarbete. Det är bara att maila oss om något är oklart.

Vi följer utvecklingen med Coronaviruset och vidarebefordrar den information som vi får. Det som fortfarande gäller är att barn (och vuxna) som har hosta, är förkylda/sjuka inte ska vara i skolan. Man ska vara symptomfri i två dagar innan man kommer till skolan. Detta är rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som vi följer.

Under veckan har vi haft högre närvaro i klassen än de två föregående veckorna, det är vi glada över.

I svenska har vi jobbat med sagor och skrivande. Vi har lyssnat på bröderna Grimms saga Haren och igelkotten och skrivit egna modernare varianter av denna saga. Vi har läst ut vår högläsningsbok Musse och Helium, jakten på guldosten. Vi har skrivit en bokrecension till boken. Alla fick skriva vad boken handlade om, vad som var det bästa med boken och vad som hade kunnat vara bättre. Vi har avslutat veckan med att gå Musse & Helium-tipspromenad ute på skolgården.



I matte har vi avslutat arbetet med symmetri och påbörjat området dubbelt och hälften. Vi har tittat på ett avsnitt av Livet i mattelandet som handlade just om hälften och dubbelt. Vi tränar mycket på tvillingarna så att de ska sitta ordentligt: 1+1, 2+2, 3+3 ........ 10+10.

I NO har vi jobbat vidare med våren. Vi har bland annat skrivit faktatexter om olika flyttfåglar och läst om bofinkens livscykel. Nästa vecka ska vi plantera. Ta med en urdiskad avklippt mjölkkartong eller liknande om ni inte redan gjort det.


Vecka 14


Måndag 30/3


Ta med mjölkkartong.


Tisdag 31/3


Matteläxa 8 i läxboken.


Onsdag 1/4


Läsläxa


Torsdag 2/4


Fokustid för en del (12.50-13.50).


Fredag 3/4


Idrott


Trevlig helg!

tisdag 24 mars 2020

Veckans grej

Den här veckan handlade det om TECKENSPRÅK.

Vi pratade om vad det är för något och lärde oss några tecken.

Sedan sammanfattade vi det så här i våra böcker.



Ledtråd till nästa vecka: Högtidsö med gubbar

fredag 20 mars 2020

Vecka 12

Det är fredag och vi avrundar en minst sagt annorlunda skolvecka. Veckan inleddes med två studiedagar och har avslutats med extremt hög frånvaro. Vi gör vårt bästa för att sprida aktuell information, både kring råd och riktlinjer från kommunen angående coronaviruset och kring det pågående skolarbetet. Nu verkar det ju som om skolan kommer att hålla öppet även fortsättningsvis, så för de som är hemma sjuka eller med förkylningssymptom lägger vi fram nytt material på bänkarna på måndag.

I svenska har vi under veckan arbetat med bokstaven Ff i Den magiska kulan, vi har skrivit påståenden och arbetat med läsförståelsefrågor till Musse och Helium.

I matte har vi arbetat med symmetri. Vi har skapat symmetriska figurer samt ritat och hittat symmetrilinjer. Nedan ser ni en bilduppgift som handlade om symmetri.




På musiken lärde vi oss en ny påsksång.

Vi har skickat ett flertal mail under veckan. Hör av er om någon nu mot förmodan inte skulle ha fått dessa. Vi har skickat en sammanfattning av dagen samt lite allmän information.

Vecka 13


Måndag 23/3


Bokbuss?


Tisdag 24/3





Onsdag 25/3


Läsläxa


Torsdag 26/3


Fokustid för en del (12.50-13.50).


Fredag 27/3


Idrott


Trevlig helg!

onsdag 18 mars 2020

FRÅNVAROANMÄLAN

Idag har vi haft en liten skara elever på plats i åk 1, hela 16 stycken var frånvarande. Vi brukar påpeka att vi vill att ni föräldrar frånvaroanmäler era barn varje dag de är hemma. Det är extra viktigt nu. Det går åt en hel del onödig tid till att lokalisera var alla befinner sig, tid som vi hellre lägger på eleverna som är här. 

SJUKANMÄLAN MÅSTE GÖRAS VARJE DAG INNAN KL 8.00 NÄR DITT BARN ÄR HEMMA FRÅN SKOLAN!

Ni kan anmäla på följande sätt:

- SMS 073-012 14 24
  Ange Frånvaro ÅÅMMDD-NNNN
  Om din anmälan har blivit registrerad få du följande meddelande: Frånvaro för ELEVENS NAMN       är nu registrerad.

- kommunens växel 0480- 45 00 00

- Edwise
  www.kalmar.se/edwise (e-legitimation behövs)

Frånvaroanmälan kan göras redan efter kl 18 och gäller då nästkommande dag.

Allt detta står på webbversionen av bloggen i högerspalten.

Givetvis ser vi också gärna att ni hör av er via mail om ni har frågor och funderingar.

Krya på er som är hemma!

fredag 13 mars 2020

Vecka 11

Ännu en vecka har passerat, en vecka där mycket iallafall utanför skolan handlat om coronaviruset. Igår inledde vi dagen med ett långt samtal och frågestund angående viruset. Kalmar kommun skickade ut den senaste informationen angående corona igår. Finns att läsa här på bloggen, inlägg från igår. Vi märker på frånvaron att många är extra försiktiga och håller förkylda barn hemma, idag var tio elever från klassen frånvarande.

I svenska har vi under veckan jobbat med bokstaven Öö. Vi har tittat på ett avsnitt av Livet i bokstavslandet och fortsatt med läsförståelsefrågor till Musse och Helium. 

I matte har vi arbetat med subtraktion med tvåsiffriga och ensiffriga tal, både utan och med tiotalsövergång. Vi tänker ner till närmsta tiotal först, se bild nedan.



I SO har vi avslutat arbetet med bibelberättelser. Vi avslutade med att läsa om kristna högtider. I onsdags startade vi upp ett nytt arbetsområde i NO. Vi kommer ett tag framöver att jobba med våren. 

Måndag nästa vecka är det stängningsdag på skolor och förskolor i Kalmar kommun. På tisdag är det studiedag, men fritids har öppet som vanligt. 


Vecka 12


Måndag 16/3


STÄNGNINGSDAG


Tisdag 17/3


STUDIEDAG (fritids öppet som vanligt)


Onsdag 18/3


Läsläxa

Matteläxa 7 i boken


Torsdag 19/3


Fokustid för en del (12.50-13.50).


Fredag 20/3


Idrott


Trevlig helg!

torsdag 12 mars 2020

onsdag 11 mars 2020

Veckans grej...

...den här veckan var isbjörn. Såhär sammanfattade vi det i våra böcker:


Ledtråd till  vecka 13 är: Lyssna med dina ögon.

Information från skolledningen angående coronaviruset


Till vårdnadshavare på Åbyskolan och Förskolan Åby



Information från skolan i samband med Coronavirusets spridning
i Sverige.

Igår rapporterades de första fallen av Coronasmitta i Kalmar Län. Som en följd av det skickar vi nu hem info om hur Åby agerar och hanterar utifrån den ökade risken och oron. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilka ni läser nedan. På deras hemsida finns all information som berör Coronaviruset även på flera olika språk. I skolan informerar vi eleverna om försiktighetsåtgärder som anges i informationen från Folkhälsomyndigheten och pratar med dem i klasserna för att ge relevant information, svara på deras frågor samt försöker lugna och vara sakliga i mötet med dem.

Från Folkhälsomyndighetens hemsida:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Information till skola och förskola om covid-19
Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och gör
regelbundna riskbedömningar för smittspridning i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan.

Samma sak gäller för personal, oavsett i vilka områden de har rest. Elever och personal som har rest i områden där coronaviruset sprids behöver alltså inte stanna hemma, men bör vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Vid uppvisande av sådana symtom ska eleven eller personalen vara hemma och 1177 Vårdguiden kontaktas via telefon.

De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk eller om eleven (t.ex. via smittspårning) bedömts vara i riskzonen för smitta efter kontakt med en infekterad individ och därför fått
instruktion om hemkarantän.

Det är huvudmannen, det vill säga kommunen för kommunala skolor och styrelsen för fristående skolor, som har arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar för skolorna. De fattar beslut i frågor kopplade till arbetsgivar- och arbetsmiljöansvaret och Folkhälsomyndighetens bedömning kan därför tjäna som
underlag för sådana beslut.
Vid oro och frågor kan skolan även hänvisa elever och vårdnadshavare till elevhälsans medicinska insats, alltså Skolhälsovården. Den samverkar med skolledningen kring smittskydd och hygien i skolan och följer råden från smittskyddsläkarorganisationen.
Det finns också information på Folkhälsomyndighetens webbplats.


Allmänt förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner är:

- Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.

- Undvik nära kontakt med sjuka människor.

- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns.

- Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Då hindras smitta från att spridas och från att förorena händer.



Åsa Wenell
Rektor

fredag 6 mars 2020

Vecka 10

Det är fredag igen. I veckan har vi arbetat med bokstaven Pp i svenska. Vi har också arbetat med läsförståelse till vår högläsningsbok Musse och Helium: jakten på guldosten. 

I SO har vi fortsatt med bibelberättelser. Den här veckan med berättelser från Nya testamentet. I matte har vi arbetat med addition med tvåsiffriga och ensiffriga tal. Vi tänker att vi fyller upp till närmsta tiotal. Ex. se bild nedan.



I tisdags åkte vi bussen in till stan på eftermiddagen. Vi var på Kalmar teater och tittade på föreställningen Musikul. Det är Kulturskolan som gör föreställningen för att visa upp sina olika verksamheter. Den innehåller sång, dans, musik, nycirkus, drill och teater. I år handlade Musikul om musikens historia, från stenålder till nutid. Alla i klassen uppskattade teatern mycket! Som vanligt var 1A från Åbyskolan bästa klassen i publiken.




 





På musiklektionen i onsdags lyssnade vi på melodifestivalbidragen. Efteråt röstade vi och klassens röstning ser ni på bilden nedan. Vinnare enligt klassen blir alltså Vamos amigos med Mendez feat Alvaro Estrella. På lördag får vi se om klassen har samma åsikter som juryn och resten av Sverige.



På måndag är Maria på utbildning. Vikarie är Marie Pockar.


Vecka 11


Måndag 9/3


Bokbussen


Tisdag 10/3


Matteläxa 6 i läxboken.


Onsdag 11/3


Läsläxa


Torsdag 12/3


Fokustid för en del (12.50-13.50).


Fredag 13/3


Idrott


Trevlig helg!

tisdag 3 mars 2020

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om SKÖLDPADDOR!

Vi sammanfattade det hela så här i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka: 

Har aldrig fångat en pingvin