fredag 30 augusti 2019

Löss


INFORMATION OM HUVUDLÖSS
Till barn, föräldrar och personal i förskola och skola


Huvudlöss finns nu bland elever i ditt barns skola. Läs därför noga denna information. Gå gärna in på sjukvårdsupplysningen http://www.1177.se/Kalmar-lan/Tema/Barn-och-foraldrar/Sjukdomar-och-besvar1/Sjukdomar-och-besvar-A-O/z/och läs mer!
Vi vill att du som förälder sedan kontrollerar om ditt barn har huvudlöss. Hittar du löss är vi tacksamma om du meddelar skolsköterskan. Skolsköterskan lämnar gärna ytterligare information om något är oklart eller om behandlingen misslyckas.

Huvudlusen
Huvudlusen är en grågul insekt som lever i huvudhår och hårbotten hos människa. Den är 2-3 mm lång. Den trivs bäst på människa och lämnar inte frivilligt värmen i hårbotten. Utanför överlever den högst ett dygn. Den sprids från huvud till huvud och ibland via mössor, ridhjälmar, halsdukar, borstar, kammar hårspännen och liknande. En missuppfattning är att man får löss av dålig hygien. Tvärtom trivs lössen utmärkt i nytvättat hår.

Huvudlusen är svår att upptäcka. Däremot ser man ganska lätt äggen – gnetterna. De är ca 1 mm långa, ovala och sitter fastklibbade vid hårstråna. Ur gnetterna utvecklas efter 1-2 veckor en nymf. Den livnär sig av att suga blod varvid klåda uppstår. Efter ca 10 dagar har nymfen utvecklats till en ny huvudlus.

Så här söker man efter huvudlöss
Leta först efter gnetter. Sök i håret bakom öronen och i nacken. Ofta sitter gnetterna ganska nära hårbotten. De är svåra att lossa från hårstråna.

Om man inte hittar gnetter söker man efter löss. Använd en luskam med täta tänder. Den kan köpas på apoteket. Kamma igenom hela håret över en spegel eller ett stort, vitt papper. Då ser man lättast löss som faller ned. Kamningen tar ungefär en halvtimme. Användning av balsam gör kamningen lättare. Finns gnetter eller löss ska även övriga familjemedlemmar finkammas.



Behandling
I första hand rekommenderas något av de nyare preparat som tagits fram mot löss. De innehåller kokosolja respektive silikon (dimetikon). Båda ämnena kväver lössen. Behandlingseffekten är väl så god som av de läkemedel som funnits sedan länge. Dessutom är risken för resistensutveckling mycket liten.

Om flera personer i familjen har löss är det bra om de behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta.

Finkamning är också en viktig del av behandlingen. Den bör upprepas varje dag från behandlingsstart till och med två veckor efter behandlingen. Det gäller även familjemedlemmar som inte haft löss.

Det kan fortsätta klia några dagar efter behandlingen. Gnetterna försvinner inte av behandlingen även om de avdödats. De kan dras av för hand eller klippas bor.

Mössor, ridhjälmar, halsdukar, borstar, kammar och hårspännen ska rengöras i tvättmaskin eller förvaras i frysen ett dygn. Övriga klädesplagg, sängkläder och leksaker behöver ingen särskild rengöring. 

Alternativ behandling
Först i andra hand rekommenderas Prioderm kutan lösning 0,5%. Behandlingen ska upprepas efter 8 dagar. Följ noga den bruksanvisning som medföljer.

Minska smittspridningen
                           Problemen med huvudlöss är störst efter sommarlovet och
                           ibland efter juluppehållet. Rutinmässiga kamningar inför varje  
                           terminsstart och en gång i veckan under lussäsong kan
                           minska smittspridningen.

Vecka 35

Fredag igen! Veckan har flutit på bra.

I NO/SO har vi tittat på ett par avsnitt av Ugglan och kompisproblemet. Därefter hade vi bra diskussioner. Hur känns det att vara ensam? Hur kan man göra för att ingen ska känna sig ensam? Hur ska en bra kompis vara? Att säga förlåt på riktigt om det har hänt något tokigt. Att försöka våga säga nej om man dras med på något dumt. Många kloka tankar från barnen.


På mattelektionerna har vi tränat på att skriva snygga siffror 1-5 och på att dela upp dem och se dem på olika sätt.

I svenska har vi påbörjat bokstavsarbetet med bokstaven O, de har fått öva på att göra O som ska  ligga fint på linjen. De har även fått sin arbetsbok som är till boken Den magiska kulan och där i är det också bokstaven O som vi jobbat med. Nästa vecka börjar vi med en ny bokstav.
Vi har även tittat på ett avsnitt av Livet i bokstavslandet.

I onsdags hade vi musik och då åkte lyckohjulet fram. Fråga gärna barnen hur vi gjorde.

På bildlektionen målade vi egna pennfodral.

På onsdag ska vi ha lära-känna-dag. Vi kommer att vara ute hela dagen nere på Åbyvallen och leka olika lekar. Tänk på oömma bra lekkläder och skor. Alla barn på skolan kommer att delas in i grupper. I grupperna finns det barn i alla åldrar. Åk 6 är gruppledare och kommer att guida oss under dagen. Det brukar vara en riktigt rolig dag.

På torsdag kör vi igång med fokustid. Vi tänker så här: Går man på fritids och behöver vara med på fokustid så är man kvar i klassrummet en stund extra och går sedan över till fritids som vanligt. Åker man buss så kommer vi att höra av oss på tisdag via mail om det går bra att vara kvar en stund. Hoppas att det känns okej att vi gör så här till att börja med. Tänker att vi pratar vidare om detta på föräldramötet och vid lära-känna-samtalen.

OBS! Just den här veckan är läsläxan till torsdag pga av lära-känna-dagen. Annars ska vi ha onsdag till onsdag.


Måndag 2/9 Lämna in gröna lappen om samtalstider

Tisdag 3/9 Lämna in matteläxa 1

Onsdag 4/9 Lära-känna-dag, se ovan

Torsdag 5/9  Läsläxa
                      Fokustid för en del, kl 12.50-13.50, se ovan

Fredag 6/9 Idrott inne


Trevlig helg!

torsdag 29 augusti 2019

Läsläxa

Igår fick barnen sin första läsläxa, vilket verkade vara efterlängtat av många.

Eftersom vi inte känner barnen jätteväl efter 1½ vecka så prövar vi oss fram för att hitta rätt nivå. Om man tycker att läxan var för lätt respektive för svår eller kanske alldeles lagom så skriver man det i den lilla läxboken så kan vi justera det till nästa vecka.

Tanken är att man övar ca 15 minuter vid minst 4 tillfällen under veckan. Många korta pass ger bättre resultat än få och långa. Läs gärna medan barnen är mätta och glada så att det blir en positiv upplevelse. Det ska vara kul att läsa!

Första tillfället kanske ni vuxna får läsa boken för ert barn för att barnet ska få en förförståelse. Sedan försöker barnet läsa och ni stöttar. Efter att ha läst samma text några gånger så sitter ordbilderna och man får fint flyt i läsningen. Lycka!
Några barn har fått lite tjockare böcker. Då är tanken att man första tillfället läser ca 15 minuter. De andra dagarna läser man samma sidor för att få bättre och bättre flyt. Hinner man inte läsa hela boken så tar man det som är kvar till nästa vecka.
Vi känner oss fram i början för att hitta en lagom utmaning för alla för. Vi vill att alla ska utvecklas så långt som möjligt.

Läsläxan kommer hem på onsdagar och är hemma hela veckan för att kunna öva. Nästkommande onsdag är det viktigt att man kommer ihåg att ta med boken till skolan för att vi ska kunna lyssna på barnen när de läser upp det de har övat på.

Om det är några frågor angående läsläxan så kontaktar ni Sara.

onsdag 28 augusti 2019

Matteläxa


Idag har ditt barn fått sin första matteläxa. Det är en bok som heter Pixel. Längst fram i boken finns en ordlista som förklarar viktiga ord och begrepp som används i boken. Matteläxan delas alltid ut på onsdagar och ska lämnas in senast tisdagen i veckan efter. (Det går bra att lämna den tidigare också om man är klar.)

Till varje vecka ska man göra 2 sidor. Till tisdag 3/9 är det läxa 1, s 4+5 som ska göras. Påminn gärna ditt barn att arbeta noggrant i boken och att använda blyertspenna så att det går att sudda om det skulle bli tokigt någonstans. Färgpennor används endast om det står att man ska ha det till någon uppgift, obs ej tuschpennor. Låt INTE barnet jobba längre i boken än vad som är bestämt.

Längst ner till vänster på veckans läxa står det vad man tränar för något när man gör uppgifterna. Längst ner till höger står det tips på hur man kan utmana barnet om läxan upplevs för lätt. På så sätt går det att hamna rätt på barnets nivå.

Sitt gärna i samma rum som ditt barn när hon/han gör läxan. Du får då se vad vi arbetar med för tillfället, du kan hjälpa till vid behov och du visar intresse. De flesta läxor behöver du göra tillsammans med ditt barn för det är spel att spela tillsammans. Man lär sig mycket samtidigt som man får umgås och få en stund tillsammans.

Om det är några frågor angående matteläxan så kontaktar ni Maria.

Lycka till och kom ihåg att matte är jättekul!

tisdag 27 augusti 2019

Lära-känna-samtal

Idag har barnen med sig ett grönt papper hem angående lära-känna-samtal. Fyll i och lämna tillbaka så fort som möjligt, dock senast måndag 2/9. Både barn och vårdnadshavare är med vid samtalet. Om ni vuxna vill prata en stund utan barnet så skriv till detta på det gröna pappret.

fredag 23 augusti 2019

Vecka 34

Redan fredag! Det har varit en riktigt bra vecka. Mycket är fortfarande nytt och vi behöver några veckor för att få in alla rutiner. Vi är tacksamma om vi får vara själva med era barn tills rutinerna sitter. Därefter är ni föräldrar välkomna att hälsa på oss i skolan, men vänta någon månad och hör av er innan, gärna via mail.

I matte har vi börjat jobba med Min siffterbok och vi har även börjat i matteboken som heter Pixel.


Igår fick barnen hem ett schema. Vi vill förtydliga att fokustiden som ligger 12.50-13.50 på torsdagar INTE gäller alla. Den är till för de elever som behöver lite extra gnuggning eller om man varit sjuk och behöver lite extrastöd. Det är vi pedagoger som bestämmer vilka barn som vi anser behöver detta. Vi hör av oss till berörda föräldrar.

Vi har delat upp ansvaret lite mellan oss. Maria är ansvarig för matte och Sara är ansvarig för svenska. Undrar ni något så vet ni vem ni kan kontakta. Gäller det något allmänt ser vi gärna att ni mailar oss båda så svarar den som har möjlighet först samtidigt som vi båda får samma information. Observera att Maria och Björn inte jobbar på fredagar.
Behöver ni snabbt komma i kontakt med oss är det enklast att sms:a Björn, 070-348 54 52. Vid icke bråskande ärenden kan ni maila oss så ringer vi upp eller svarar via mail.

Bokbussen kommer till skolan varannan måndag. Vi kommer att fixa lånekort till alla barn. Om någon redan har ett lånekort så vore vi tacksamma om ni mailade oss snarast så att vi vet. Hör vi inget så utgår vi från att vi ska fixa det. Det är samma kort för alla bibliotek i kommunen.

Måndag 26/8 
Tisdag 27/8 
Onsdag 28/8
Torsdag 29/8
Fredag 30/8 Idrott inne

Trevlig helg!

onsdag 21 augusti 2019

Andra skoldagen


Andra skoldagen har även den flutit på bra. Idag har vi arbetat i grupper med både svenska och matte.

De barn som behöver busskort har fått det idag.

Alla barn har fått en röd plastmapp att ha i skolväskan. Där ska man lägga läxor och andra papper så att de förblir fina och inte blir ihopskrynklade. Idag ligger det ett par blå papper däri angående anhöriguppgifter. Fyll i dessa och lämna tillbaka till skolan så fort som möjligt.

En del av dagens mattelektion.


  Det finns mycket roligt att göra på rasterna.

1:or och 6:or spelar fotboll tillsammans.

Klätterställningen är populär.

I sandlådan kan man hitta på mycket roligt.

tisdag 20 augusti 2019

Skolstart!

Så roligt att äntligen få träffa alla barn (och föräldrar). Som vi har längtat! Första dagen gick väldigt bra. Verkar vara ett riktigt trevligt gäng.


Vi började morgonen med samling där vi gick igenom lite information. Därefter läste vi Var är Bus-Alfons? högt och insåg att alla var nog lite nervösa inför denna dag, både stora och små, mer eller mindre. Den magiska kulan var i alla fall till lite hjälp. Innan första rasten hann vi även gå runt och titta på skolgården.

När vi sagt hej då till alla föräldrar tittade vi på ett avsnitt av Livet i bokstavslandet och mumsade på glass. Skolstarten måste ju firas. Mamma- och pappalängtan försvann ganska snabbt då.


Sedan var det dags för första arbetsuppdraget i skolan, Allt om mig, se bild.


I matsalen bjöds vi på tacos som var uppskattat.

På eftermiddagen fortsatte vi med svenskauppdraget som vi påbörjade på förmiddagen. Vi hann även att vara ute och leka med Björn en stund. Dagen avslutades med en stunds högläsning.

Vi är taggade och ser fram emot morgondagen. Hoppas att barnen är nöjda med dagen och ser fram emot morgondagen.

måndag 19 augusti 2019

Vecka 33

Måndag 19/8
Tisdag 20/8 SKOLSTART 8.20 i klassrummet
Onsdag 21/8
Torsdag 22/8
Fredag 23/8 Idrott inne

Hoppas att alla har fått brev i brevlådan från oss.

Här kommer lite information:

Veckobrev skriver vi här på bloggen varje fredag. Nästan all information kommer att finnas här. Vi kommer väldigt sällan att skicka mail eller pappersbrev, så håll er uppdaterade här så ni inte missar något.

För de barn som behöver specialkost ska vårdnadshavare göra ansökan om detta via blankett på kommunens hemsida, e-legitimation behövs. Inga blanketter delas ut av skolan.

Läxor kommer vi att ha två varje vecka. Läsläxa lämnas hem på onsdagar och läses upp i skolan nästa onsdag. Matteläxa lämnas hem på onsdagar och lämnas in tisdagen efter. Man har alltså en vecka på sig att genomföra uppdragen.

Sjukanmälan måste göras varje dag som barnet är hemma. Man kan sjukanmäla genom
- sms 073-012 14 24 Ange Frånvaro ÅÅMMDD-NNNN
   Om din anmälan har blivit registrerad får du följande meddelande: Frånvaroanmälan för ELEVENS NAMN är nu registrerad.
- kommunens växel 0480- 45 00 00
- Edwise www.kalmar.se/edwise (e-legitimation behövs)

Lära-känna-samtal kommer vi att ha inom kort, inbjudan kommer snart.

Föräldramöte tisdag 10 september kl 18.00. Inbjudan kommer.

Studiedag 19 september. Fritids öppet som vanligt.

Skolfotografering 26 och 27 september. Vi får en av dagarna. Återkommer när det närmar sig.

Höstlov vecka 44.

Julavslutning fredag 20 december.

onsdag 14 augusti 2019

Dags att börja skolan


Nu är det snart dags! Äntligen får vi träffa er. På tisdag 20 augusti är det skolstart. Vi träffas i vårt klassrum, det första till höger, i tegelbyggnaden, kl 8.20. Första skoldagen slutar vi kl 13.50.
Håll utkik i brevlådan de närmaste dagarna.

Väl mött!