fredag 20 december 2019

Tack

Tack för en härlig termin med alla barn och ett bra samarbete med er föräldrar.

Stort tack för den fina julgåvan!

Vi önskar er alla en riktigt god jul.


/ Maria, Emma och Björn





torsdag 19 december 2019

Vecka 51



Höstterminen har passerat så när som på skolavslutningsdagen. Vi träffas utanför skolan imorgon vid 8:20. Vi går sedan klassvis bort till kyrkan. Under veckan har vi lagt större delen av tiden till att göra klart de olika arbetsområdena vi jobbat med under de senaste veckorna. I början av veckan hade vi också två eftermiddagar där vi julpysslade. Vi gjorde tomtar, julgranskulor och gipsljusstakar. En del elever gjorde även korgar och julkort.








Idag har vi repeterat i kyrkan. Vi har läst klart vår kalenderbok Jul på monsterhotellet och öppnat alla kvarvarande luckor i julkalendern. Sedan tittade vi på filmen Familjen Jul i tomteland. En perfekt avslutning på terminen! Alla omdömen finns nu på edwise. Är man nyfiken på dem går det att logga in där, annars pratar vi om dem på nästkommande utvecklingssamtal.

Idag har vi tittat på filmen Familjen Jul i tomteland och myst.

Genrepet i kyrkan gick strålande!




Vecka 2


Måndag 6/1


Jullov


Tisdag 7/1


Jullov


Onsdag 8/1


Jullov


Torsdag 9/1


Skolstart enligt schema. Välkomna tillbaka!

Ingen fokustid.


Fredag 10/1


Idrott


Jullov 21/12- 8/1


God jul! 
Vi önskar er en riktigt skön och avkopplande ledighet.








onsdag 18 december 2019

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om JULTOMTEN!

Vi tittade på en kort film och därefter sammanfattade vi det hela så här i våra böcker:





Nästa ledtråd kommer efter jullovet.



fredag 13 december 2019

Inlägg med bilder

I vissa blogginlägg har bilder fallit bort, till exempel det om veckans läsläxa och förra veckans veckobrev. Nu är inläggen uppdaterade och bilderna är förhoppningsvis synliga!

Trevlig helg!

Vecka 50



Veckorna går i en rasande fart och eleverna har nu snart klarat av halva årskurs 1. I matte har vi gjort ett test för att se hur mycket vi kommer ihåg av det vi har arbetat med under terminen. Vi har jobbat med statistik, vilket de flesta verkar tycka är ganska lätt.
Det blir ingen mer matteläxa på den här sidan nyår.
Efter jullovet kommer vi att arbeta med området tid. Om man vill förbereda sig så kan man öva lite på månaderna samt vilket ordningsnummer de har. Vilken månad kommer före/efter? När det gäller klockan kommer vi att öva på hel- och halvtimme.

I svenska har vi repeterat de fyra senaste bokstäverna vi jobbat med; I, T, V och D. Vi lägger fortsatt stort fokus vid att skriva meningar.

I torsdags var vi i kyrkan på morgonen och tittade på ett litet julspel om Jesus födelse. Även idag inleddes skoldagen i kyrkan, där årskurs 3 gick Lucia. Vi avslutade sedan fredagen med idrott i helklass. Det fungerade fint och alla kämpade på bra under stafetterna med bland annat björn- och krabbgång.



På måndag kommer bokbussen för sista gången detta år. Det är alltså sista chansen att lämna tillbaka böcker under skoltid.

Nästa vecka kommer vi inte att ha någon fokustid på torsdagen. Vi hoppas att alla ska hinna jobba klart och vara i fas under den ordinarie lektionstiden. Målet är att också hinna med lite julpyssel under veckan.

På fredag samlas klassen kl 8.20 utanför klassrummet (i ledet som vi övat på). Föräldrar som vill vara med på avslutningen går direkt till kyrkan. Klasserna tågar tillsammans till kyrkan där avslutningen börjar ca kl 8.40. Efter kyrkan tågar vi klassvis tillbaka till klassrummet dit även föräldrar är välkomna. Vi önskar varandra god jul och därefter tar vi jullov. Skolan slutar ca kl 10. Efter detta åker man antingen hem eller är kvar på fritids. Se lapp som skickades hem i tisdags. Lämna tillbaka lappen senast på måndag.


Vecka 51


Måndag 16/12


Kom ihåg att lämna in julavslutningslappen (om ni inte redan har gjort det).

Bokbuss

Julpyssel på eftermiddagen.


Tisdag 17/12


Julpyssel på eftermiddagen.


Onsdag 18/12


Läsläxa, se separat blogginlägg 
Info om läsläxan finns här.


Torsdag 19/12


Öva på vårt framträdande i kyrkan.

Filmmys med julstämning.


OBS! Ingen fokustid.


Fredag 20/12


Julavslutning, se ovan


Jullov 21/12- 8/1

Skolstart efter lovet är torsdagen den 9 januari enligt schema.


Trevlig tredje advent!



onsdag 11 december 2019

Läsläxan

Idag har alla fått med sig en ny läsläxa hem. Den här veckan består den inte av en bok utan en läsförståelseuppgift med lite vintertema. Precis som den vanliga läsläxan är det lite olika svårighetsgrad på läsförståelse. Några uppgifter består av en instruktion man ska följa, några av en text följt av frågor. Jobba med läxan hemma och ta med den tillbaka till skolan onsdagen den 18/12. Vi går då igenom läsläxan precis som vanligt.



Det är flera elever varje vecka som inte har med sig läsläxan tillbaka till skolan. Då har vi inte möjlighet att följa upp läxan här. Se till så att den alltid är med i väskan på onsdagar. Extra viktigt att se till att alla böcker kommer tillbaka till skolan nu innan jullovet!

tisdag 10 december 2019

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om LUCIA!

Vi tittade på en film och sammanfattade sedan det hela så här i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka: 

Förr liten och grå, nu stor och röd

fredag 6 december 2019

Vecka 49


Ännu en vecka har passerat. I svenska har vi under veckan arbetat med bokstaven Dd. Just nu lägger vi stort fokus på skrivande, framförallt på hur vi utformar korrekta meningar med stor bokstav i början, mellanrum mellan orden och punkt på slutet. Vi läser julkalenderboken Jul på monsterhotellet och efter varje lästillfälle jobbar vi med lite läsförståelsefrågor.

I matte har vi arbetat med subtraktion, vilket också matteläxan till nästa vecka handlar om. Vi har även hunnit börja på ett nytt arbetsområde, statistik. Vi har sorterat efter kriterier, gjort tabeller och arbetat med stapeldiagram, både att läsa av och att göra egna.

I SO har vi arbetat klart med trafik. Sista delen handlade om hur man cyklar på ett säkert sätt och vad en cykel behöver vara utrustad med. På bilden har vi tecknat snögubbar ur grodperspektiv.




På musiken övar vi julsånger för fullt och framför allt den sång vi ska framföra i kyrkan på julavslutningen den 20 december. Då är föräldrar och syskon välkomna om man har tid och möjlighet. Vi brukar börja runt 8.40 i kyrkan men barnen samlas i klassrummet kl 8.20 som vanligt. Skoldagen slutar runt kl 10 den dagen. Fritids är därefter öppet som vanligt för de som behöver. Mer information kommer i nästa veckobrev.

Enligt tradition på Åbyskolan är det årskurs 3 som håller i Luciatåget. På fredag går vi till kyrkan och tittar på detta. Om två år är det vår tur att hålla i det.


Vecka 50


Måndag 9/12





Tisdag 10/12


Matteläxa 12 i läxboken. 


Onsdag 11/12


Läsläxa. Kom ihåg att ta med boken till skolan.


Torsdag 12/12


Julspel i kyrkan

Fredag 13/12


Vi tittar på 3:ornas Luciatåg i kyrkan på morgonen.
Idrott utan ombyte på em (för hela klassen).



Trevlig andra advent!

tisdag 3 december 2019

Veckans grej / minifakta

Veckans grej handlade om MOUNT EVEREST!

Vi sammanfattade det hela så här i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka: 

Ljus i mörkret