tisdag 29 mars 2022

Viktig information kring allergier i klassen!

 I klassen är det många som är allergiska och har besvär med astma. Vi märker en tendens till att det används mer och mer parfym i klassen. Det medför att en del klasskompisar ibland mår väldigt dåligt av att befinna sig i klassrummet. 

Vi ber alla att inte använda parfym eller starkt parfymerade hudkrämer innan man ska till skolan! Vi har pratat om det med barnen under dagen. 




fredag 25 mars 2022

Vecka 12

Ännu en skolvecka har passerat och den har verkligen bjudit på vårväder på rasterna. Många har återupptagit king- och gagabollspel som rastaktivitet och lite nya rutor har målats på skolgården. 

I svenska har vi bortsett från övning inför de nationella proven jobbat med det senaste kapitlet i Nyckeln till skatten. 

I matte har vi gjort det första skriftliga nationella provet. Vi har också repeterat uppställning med addition och subtraktion. 

I NO har vi tittat på film, diskuterat och läst om elektricitet. Vi har också gjort experiment som rör statisk elektricitet. Vi upplever att det praktiska arbetet med experiment verkligen är uppskattat i klassen. 




I bild börjar vi bli klara med våra collagedjur. De pryder nu klassrumsväggen. 







I SO har vi tittat på Lilla aktuellt skola, gjort nutidskryss och pratat om vad som händer i vår omvärld. På idrotten har vi haft tabataträning. 


Vecka 13


Måndag 28/3




Tisdag 29/3



Fokustid 13.50-14.30


Onsdag 30/3


Läsläxa (Skönlitterär bok, läsning minst 4 gånger/vecka. Fyll i läsprotokollet.) 


Torsdag 31/3


Idrott (gul grupp) 


Fredag 1/4


Idrott (blå grupp)
 


Kommande händelser:


Vecka 16 Påsklov
Måndag 16/5 Studiedag
Fredag 27/5 Lovdag
17 juni Skolavslutning


Trevlig helg!

fredag 18 mars 2022

Vecka 11

Det är fredag igen och i och med studiedagen har många i klassen ledigt. Vissa har vi dock träffat på fritids idag. Kom ihåg att det är stängningsdag på måndag. I svenska har vi under veckan fortsatt att förbereda oss inför de nationella proven. Vi har bland annat jobbat med en lite längre faktatext. De flesta har hunnit med att göra den första delen av de nationella proven i svenska, en muntlig gruppuppgift. Men på grund av frånvaro sparar vi ett par grupper till nästa vecka. 

I matte har vi jobbat med statistik under veckan, tabeller och olika sorters diagram. Vi har också gjort det första nationella provet, en muntlig gruppuppgift.

Vi har ingen matteläxa till nästa vecka men vi har lagt ut lite övningar på skolplus.se om man vill träna lite extra inför nationella proven. Ni hittar övningarna under Mina uppdrag när ni har loggat in. 

I NO har vi under veckan arbetat med magnetism. Vi har tittat på NO-tv, läst om magnetism och experimenterat. Vi gjorde till exempel spikar magnetiska och svävande gem. 

Nästa vecka kommer vi att byta dag för idrott mellan grupperna. Blå gruppen har idrott på torsdag och gula gruppen på fredag. Vi byter bara dag den här veckan, det är ingen stående ändring.


Vecka 12


Måndag 21/3


Stängningsdag: både skola och fritids är stängt.

Tisdag 22/3



Fokustid 13.50-14.30


Onsdag 23/3


Läsläxa (Skönlitterär bok, läsning minst 4 gånger/vecka. Fyll i läsprotokollet.) 


Torsdag 24/3


Idrott (blå grupp) 


Fredag 25/3


Idrott (gul grupp)
 


Kommande händelser:


Vecka 16 Påsklov
Måndag 16/5 Studiedag
Fredag 27/5 Lovdag
17 juni Skolavslutning


Trevlig helg!

fredag 11 mars 2022

Vecka 10

Veckorna går och det är fredag igen. Under veckan har vi på olika sätt förberett oss inför de nationella proven. I svenska har vi bland annat lagt extra fokus på de olika skiljetecknen. Vi har också jobbat med läsförståelse. 

I NO har vi avrundat vårt arbete kring vatten genom att genomföra en rad olika vattenexperiment. 

I engelska är temat mat. Vi har bland annat övat oss på att berätta vad vi tycker om/inte tycker om. Vi har också övat på att beställa in mat och dryck på restaurang.

Just nu jobbar vi med statistik i matte. Det verkar de allra flesta tycka är ganska lätt. Vi har övat på att läsa av och göra egna stapeldiagram och linjediagram samt läst av och gjort tabeller.

Vi har ingen matteläxa till nästa vecka men vi rekommenderar att man går in och kollar på skolplus på länkarna nedan och kollar av med sig själv om man känner sig säker på detta. Vi jobbar inte aktivt med klockan just nu men några frågor om klockan görs ju ändå varje dag. Det gäller att underhålla det så att det inte glöms bort. Ställ gärna lite muntliga frågor till era barn, t ex Vad är klockan nu? Hur mycket är klockan om en kvart? Hur mycket är klockan om 40 minuter? Hur mycket var klockan för 20 minuter sedan? Hur lång tid är det från kl 13.50 till 14.15? osv....

Träna klockan del 1

Träna klockan del 2

Nästa vecka börjar vi med de nationella proven i matte och svenska. Ni får hem ett rött informationsblad om detta idag.


Vecka 11


Måndag 14/3




Tisdag 15/3



Fokustid 13.50-14.30


Onsdag 16/3


Läsläxa (Skönlitterär bok, läsning minst 4 gånger/vecka. Fyll i läsprotokollet.) 


Torsdag 17/3


Idrott (gul grupp) 


Fredag 18/3


Studiedag
 


Kommande händelser:


Måndag 21/3 Stängningsdag
Vecka 16 Påsklov
Måndag 16/5 Studiedag
Fredag 27/5 Lovdag
17 juni Skolavslutning

fredag 4 mars 2022

Vecka 9


Vi inledde veckan med att titta på lilla aktuellt skola som mestadels handlade om kriget i Ukraina. Vi tittade på detta och diskuterade, samt svarade på så många frågor vi kunde. Nedan finns en länk med text och bildstöd som vi har pratat om i skolan.

Kortfattat om kriget i Ukraina

På engelskan har vi bland annat tittat på ytterligare ett avsnitt av The Game. Den här gången var temat mat.

I matte har vi arbetat med att mäta längd; meter, decimeter, centimeter och millimeter. Vi har också repeterat inför de nationella proven och testat på att göra ett gammalt muntligt prov så att vi vet hur det går till. Läxan till på onsdag är att repetera och bli säker på  mattebegreppen, se bild. Barnen har fått hem denna lapp också.


I svenska har vi under veckan jobbat med det senaste kapitlen i Nyckeln till skatten och Läsförståelse. Vi har också lagt mycket tid på att öva inför de nationella proven. Vi har gjort en liten läsförståelsedel och skrivit berättande texter. Fortsättningsvis kommer vi att ha läsläxa varje vecka. Eleverna har fått välja en skönlitterär bok i bokhyllan i klassrummet. Denna bok ska läsas vid 4 tillfällen i veckan, 15 minuter varje gång. Vi vill att iallafall två av tillfällena ska vara högläsning. Läsningen skrivs upp i läsprotokollet som alla fick hem i onsdags. Det är viktigt att protokollet och boken är med till skolan på onsdagar. 


I bild har vi fortsatt jobba med våra collagedjur och i NO har vi bland annat jobbat med ytspänning och gjort ett par experiment kring det. 

Trevlig helg!
  


Vecka 10


Måndag 7/3




Tisdag 8/3



- Fokustid 13.50-14.30


Onsdag 9/3


Matteläxa: begrepp, se ovan
Läsläxa, se ovan


Torsdag 10/3


- Idrott (gul grupp) 


Fredag 11/3


- Idrott (blå grupp) 
 


Kommande händelser:


Fredag 18/3 Studiedag
Måndag 21/3 Stängningsdag
Vecka 16 Påsklov
Fredag 27/5 Lovdag
17 juni Skolavslutning

tisdag 1 mars 2022

Veckans grej

 Den här veckan handlade det om häxor.


Ledtråd till nästa gång: 21/3