fredag 27 november 2020

Vecka 48

Det är fredag igen. Veckorna går i en rasande fart och det är redan dags för första advent. I måndags hade det uppstått ett "Musse & Helium"-hål högt upp på väggen i klassrummet. Det rådde lite tvivel kring om det var riktigt eller ej, det återstår att se, men på svenskalektionen skrev vi iallafall små berättelser om Musse och Helium och vad de hade för sig på skolan. I svenska har vi också under veckan repeterat ordklasserna. 

I SO har vi bland annat pratat om vad det finns för verksamheter och yrken i närområdet.  

I matte har vi arbetat med geometriska mönster och talmönster.

På tekniklektionen påbörjade vi våra sprattelgubbar.

Vi fortsatte arbetet med kläder på engelskan. Nu kan vi t ex beskriva vad vi har på oss. 

I bild har vi gjort klart självporträtten. 


Vecka 49


Måndag 30/11




Tisdag 1/12



Matteläxa: Pixel läxbok läxa 12, s 26 - 27. 

Skrivläxa: Intervjua någon om sitt yrke och skriva ner svaren.



Onsdag 2/12




Torsdag 3/12


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 4/12


Idrott


Trevlig första adventhelg!


onsdag 25 november 2020

Ny information från Åsa

 Hej

Tyvärr måste jag meddela att vi har ännu ett fall med konstaterat Covid-19 med koppling till vår verksamhet på Åbyskolan.

Vi fortsätter med våra åtgärder utifrån restriktionerna och vi ber er att precis som innan hålla era barn hemma vid symtom. Är era barn hemma så ber jag er hålla en dialog med era barns lärare.

Vi går nu in i december och i denna månad så är det en hel del traditioner som inte kommer att kunna utföras på samma sätt som vi är vana vid.

Luciafirande, pysseldagar och skolavslutningar kommer att ske på andra sätt än tidigare.

Mer information om detta kommer.



 

Jag vill be er alla som har barn på vår förskola och fritids att lämna in ert behov av barnomsorg under jul och nyår, snarast.

I år kommer det bli ett större pussel än vanligt utifrån pandemin.

Barn som går på allmän förskola, 15 timmar/vecka, går sin sista dag den 17 december och är välkomna tillbaka till förskolan den 12 januari.

 

Med vänlig hälsingar

Åsa Wenell

Rektor

tisdag 24 november 2020

Läxor till tisdagen den 1/12


Matteläxa: Pixel läxbok, läxa 12, sid 26-27. Det handlar om mönster. 

Boken skickas hem imorgon, onsdag.


Skrivläxa: Intervjua någon om sitt yrke och skriva ner svaren.

Den här veckan byter vi ut läsläxan mot en skrivläxa. Barnen har fått med sig ett löspapper hem idag med några frågor på angående yrken. Vi arbetar med detta i SO just nu. Barnen ska intervjua någon vuxen och sedan själva skriva ner svaren. Det är viktigt att eleverna skriver själva då vi ska öva detta. Redovisning kommer att bli på tisdag nästa vecka. Man kan välja att intervjua någon person som man bor tillsammans med eller så går det bra att ringa till någon släkting eller granne och intervjua. Vi ska ju undvika att träffa så många andra utanför familjen och i så fall funkar ju telefonen bra.


måndag 23 november 2020

Information om delning av enheten Åbyskolan

 Läckeby växer och barnantalet ökar och detta medför att vår enhet Åbyskolan och Åby förskola har blivit för stor för en rektor. I enlighet med skollagen gällande rektor för skolenhet, så görs bedömningen att chefernas ansvarsområden bättre tydliggörs genom en delning, så att förskoleverksamheten blir en enhet och grundskole- och fritidshemsverksamheten blir en enhet. 

Åbyskolan är en enhet som har växt under senare år, från 278 barn och elever till 345 barn och elever under de senaste fem åren, och enheten förväntas att fortsätta växa. I och med detta kommer enheten att delas i två enheter, en skolenhet och en förskoleenhet. Från och med den 1/1 2021 kommer det att finnas två enheter: Åbyskolan och Förskolan Läckeby. Jag, Åsa Wenell, kommer att vara rektor för Åbyskolan och rekrytering av rektor till Förskolan Läckeby är på gång och vi hoppas att ny rektor finns på plats under våren. 


Med vänliga hälsningar 

Åsa Wenell 

Rektor

Veckans grej

 Veckans grej var idag Gävlebocken. Några i klassen lyckades lista ut det med hjälp av ledtråden. Såhär sammanfattade vi det i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka är: Mexikansk konstnär.

fredag 20 november 2020

Vecka 47

 Det är fredag igen och vi har som vanligt avslutat veckan med Lilla aktuellt skola och nutidskryss. Den här vecka var det extra spännande med Lilla aktuellt då det var ett reportage från min (Emmas) sons klass på Vasaskolan. 

I svenska har vi under veckan bland annat jobbat med verb och hur man böjer dem. Vi kommer fortsätta att jobba med ordklasserna under nästa vecka. 

I SO har vi lärt oss mer om vad skatt är och varför man betalar det. Vi har också pratat om pengars värde och uppskattat priser på olika saker. Inte helt lätt för alla. 

På mattelektionerna har vi arbetat med geometri.

I bild har vi börjat med självporträtt. Vi utgår från foton och blandar in lite matematik i det hela. Vi har använt linjal och mätt avstånd mellan haka och hårfäste, tittat på mittpunkten av ansiktet och mätt var ögonen sitter. Begrepp som hälften och dubbelt har använts flitigt. Klurigt, men roligt!

Under tekniklektionen tittade vi på ytterligare ett avsnitt av Mitt liv som grej. Den här gången handlade det om plåster.

På engelskan tränade vi på att lära oss ord för olika klädesplagg.


Vecka 48


Måndag 23/11




Tisdag 24/11



Matteläxa: Pixel läxbok läxa 11, s 24 - 25. 

Läsläxa: Diamantjakten kap 11, Inga elever i lärarrummet


Onsdag 25/11




Torsdag 26/11


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 27/11


Idrott


Trevlig helg!

onsdag 18 november 2020

Läxor till tisdagen den 24/11

Idag har vi skickat hem följande läxor.

Pixel läxbok, läxa 11, sid 24-25. Det handlar om geometri.



Läsläxa: Diamantjakten kapitel 11, Inga elever i lärarrummet, läseboken (s. 62 - 67) + läxboken. 

måndag 16 november 2020

Veckans grej


Den här veckan handlade det om Lake Hillier.

Så här sammanfattade vi det i våra böcker.



Ledtråd till nästa vecka: Stor stråig kändis. 



Information till vårdnadshavare från rektor Åsa

 Hej!

Hoppas att ni alla har haft en skön helg!

 Vi har ett nytt bekräftat fall av Covid-19 på enheten.

Vi gör följande förändringar i vår verksamhet p.g.a rådande läge:

  • Åk 6 äter i sitt klassrum
  • Vi förskjuter andra klassers mattider för att minska trycket i matsalen.
  • Påminner om handtvätt och ökat avstånd mellan eleverna.
  • Vi har gjort förändringar i personalrum och försöker minimera personalens kontaktytor med varandra.

 Tack för att ni har barnen hemma vid minsta symptom.

 

Åsa Wenell

Rektor

tfn 0480-45 24 90

torsdag 12 november 2020

Vecka 46

Fredagsinformation en torsdag. På grund av vård av barn imorgon (även vi lärare har ju barn som ibland får snoriga näsor) kommer veckoinformationen lite tidigare än vanligt. 

I veckan har vi uppmärksammat barnboksveckan i flera olika ämnen. Veckans grej den gångna veckan var Mumin. Vi lärde oss mer om mumintrollen och författaren Tove Jansson. På svenskalektionerna har vi jobbat med läsförståelse av berättelser. Vi har också jobbat med substantiv. Att få koll på vad substantiv är var inga problem, men att böja dem var lite klurigare. Detta är något vi kommer arbeta vidare med framöver. Imorgon kommer vi att avsluta veckan med en tipspromenad med barnbokstema. 

I bild har vi gjort siluetter av barnboksfigurer på gamla boksidor, bland annat Harry Potter, Musse & Helium, Pippi, Mumin och Bamse. 


På mattelektionerna har vi uppmärksammat att det är barnboksvecka genom att ha sagomatte. Vi har övat problemlösning i par med hjälp av barnen i Bullerbyn, Pippi och Emil i Lönneberga. Vi har även fortsatt med division.


På engelskalektionen har vi fortsatt att öva veckodagarna på olika sätt samt att repetera vad vi gjort hittills under terminen.

I SO har vi tittat på Evas superkoll: demokrati och Evas superkoll: kungen. Vi har sedan läst om vad en demokrati är, diskuterat och svarat på frågor. Imorgon fredag kommer vi också titta på Lilla aktuellt: skola.


Vecka 47


Måndag 16/11




Tisdag 17/11



Matteläxa: Löspapper med Bröderna Lejonhjärta

Läsläxa: Diamantjakten kap 10, Astas fantastiska idé


Onsdag 18/11




Torsdag 19/11


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 20/11


Idrott


Trevlig helg!

Veckans grej

 Veckans grej den här veckan var en kluring med barnbokstema. Det är ju ett måste när det är barnboksvecka. Så det var givetvis varken en björn eller en igelkott som var vänlig och sov på vintern, utan mumintrollen.

Såhär sammanfattade vi det i våra böcker:


Ledtråd till nästa vecka är: Rosa vatten. 

onsdag 11 november 2020

Information från Skolledningen gällande Covid-19



Region Kalmar län fick igår skärpta lokala allmänna råd från Folkhälsomyndigheten gällande Covid-19. Detta medför en mängd saker för oss som bor i denna del av Sverige. Allt går ut på att vi ska träffa så få människor som möjligt för att förhindra smitta.

Råden innebär att alla som vistas i Kalmar län uppmanas att:

· Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

· Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare omfattas inte.

· Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Arrangera inte eller delta i exempelvis fester.

· Från den 11 november återinförs begränsningen på max 50 deltagare i publika arrangemang.


Åbyskolan och förskolan Åby är öppen som vanligt. Vi har ingen bekräftad smittspridning på enheten, men vi gör följande åtgärder för att minimera smittrisk hos oss:

· Vi tar inte emot personer ”utifrån” in på vår skola.

· Samrådsmöten och utvecklingssamtal tillsammans med vårdnadshavare sker digitalt eller per telefon.

· Lämning/hämtning sker i tambur eller helst utomhus.

· Ökad städning sker.

· Alla våra kurser/utbildningar sker digitalt (för personal).

· Vi har begränsat våra fysiska möten på arbetsplatsen (för personal).

Vi ser ständigt över våra åtgärder och vi i skolledningen meddelar er vårdnadshavare när förändringar sker. Det viktigaste är att man är frisk när man är i skolan och förskolan - det gäller både elever och vuxna!

Med vänliga hälsningar

Åsa Wenell

0480-452490

tisdag 10 november 2020

Läxor till tisdagen den 17/11

 Dessa läxor har skickats med hem idag.

Matteläxa

Eftersom det är barnboksvecka så tar vi lite sagomatte i läxa. Vi har jobbat med liknande uppgifter i par i skolan och övat. Läxan är ett löspapper med 3 uppgifter som handlar om Bröderna Lejonhjärta. 


Läsläxa

Diamantjakten, kapitel 10 "Astas fantastiska idé". Läseboken + läxboken. 

fredag 6 november 2020

Vecka 45

 Den här veckan har vi börjat arbeta med division på matten. Vi har jobbat både praktiskt och i boken.

I svenska har vi skrivit instruktioner, dels en instruktion i Diamantjakten, dels egna instruktioner. Det blev instruerande texter om allt från hur man skalar en banan till hur man tar hand om husdjur. I boken Läsförståelse har vi läst en faktatext om mumier och sedan svarat på frågor. 

I NO har vi testat vad alla kommer ihåg om rymden. Vi upplevde att många tyckte det var svårt att förstå sambandet mellan hur jorden roterar och hur det skiftar mellan dag och natt och olika årstider. Prata gärna om det hemma. Det är något vi tycker är viktigt att ha med sig från arbetet med rymden. 

På tekniken tittade vi på en film, Mitt liv som grej: glasögon. Sedan diskuterade vi kring filmen.

På engelskan arbetade vi med veckodagarna samt begreppen yesterday, today och tomorrow.

I SO har vi tittat på Lilla aktuellt skola. Mycket handlade om valet i USA, något som vi sedan också diskuterade. 

I bild har vi gjort höstlöv.



Nästa vecka är det Barnboksveckan, det kommer vi att uppmärksamma på olika sätt. 

Vecka 46


Måndag 9/11




Tisdag 10/11



Matteläxa: Pixel läxbok, läxa 9, sid 20-21.

Läsläxa: Diamantjakten kap 9, Glitteränglar


Onsdag 11/11




Torsdag 12/11


Fokustid 12.50-13.50

Fredag 13/11


Idrott


Trevlig helg!

onsdag 4 november 2020

Läxor till tisdagen den 10/11

 Igår skickade vi med följande läxor hem:

Matte: Pixel läxbok, läxa 9, s 20-21.

Det handlar om division. 
Sidan 20: Rita kulorna i påsarna och skriv sedan på mattespråk bredvid.
Sidan 21: Rita under varje person hur många äpplen de får och skriv sedan på mattespråk bredvid.


Läsläxa:

Diamantjakten, kapitel 9 "Glitteränglar". Läseboken + läxboken. 

tisdag 3 november 2020

Veckans grej

Den här veckan handlade det om världens högsta vattenfall. Vi pratade om det och tittade på en filmsnutt. Sedan sammanfattade vi det så här:


Ledtråd till nästa vecka: Vänliga och sover på vintern