fredag 28 februari 2020

Vecka 9

Vi är tillbaka igen efter lovveckan. Det verkar ha varit ett välbehövligt avbrott för de flesta; vi har haft en lugn vecka, både på raster och lektioner. I svenska har vi under veckan arbetat med bokstaven Hh. Vi har också jobbat med läsförståelsetexter, både instruktioner och texter med tillhörande frågor. I matte har vi fortsatt att arbeta med talen upp till 100.

I SO har vi arbetat vidare med berättelser från Gamla testamentet. Vi har läst och tittat på korta filmer om Noa och den stora översvämningen och om Mose.

På musiken har vi övat på låtarna inför Musikul. Nästa vecka (tis 3/3) kommer vi att åka buss in till Kalmar teater för att titta på föreställningen Musikul. Det är kulturskolan som visar upp sin verksamhet. Vi åker in till stan efter lunch och är tillbaka lagom till vi slutar på eftermiddagen.


Vecka 10


Måndag 2/3





Tisdag 3/3


Matteläxa 5 i läxboken.
Musikul på Kalmar teater på eftermiddagen.


Onsdag 4/3


Läsläxa


Torsdag 5/3


Fokustid för en del (12.50-13.50).


Fredag 6/3


Idrott


Trevlig helg!

onsdag 26 februari 2020

Veckans grej...

...den här veckan var fettisdagen till ära semla. Vi sammanfattade det så här i våra böcker:


Nästa veckas ledtråd är:
Hård utanpå och mjuk inuti.

måndag 24 februari 2020

LÖSS


VIKTIG INFORMATION FRÅN SKOLSKÖTERSKAN!

INFORMATION OM HUVUDLÖSS
Till barn, föräldrar och personal i förskola och skola

Huvudlöss finns nu bland elever i ditt barns skola. Läs därför noga denna information. Gå gärna in på sjukvårdsupplysningen http://www.1177.se/Kalmar-lan/Tema/Barn-och-foraldrar/Sjukdomar-och-besvar1/Sjukdomar-och-besvar-A-O/z/och läs mer!
Vi vill att du som förälder sedan kontrollerar om ditt barn har huvudlöss. Hittar du löss är vi tacksamma om du meddelar skolsköterskan. Skolsköterskan lämnar gärna ytterligare information om något är oklart eller om behandlingen misslyckas.

Huvudlusen
Huvudlusen är en grågul insekt som lever i huvudhår och hårbotten hos människa. Den är 2-3 mm lång. Den trivs bäst på människa och lämnar inte frivilligt värmen i hårbotten. Utanför överlever den högst ett dygn. Den sprids från huvud till huvud och ibland via mössor, ridhjälmar, halsdukar, borstar, kammar hårspännen och liknande. En missuppfattning är att man får löss av dålig hygien. Tvärtom trivs lössen utmärkt i nytvättat hår.

Huvudlusen är svår att upptäcka. Däremot ser man ganska lätt äggen – gnetterna. De är ca 1 mm långa, ovala och sitter fastklibbade vid hårstråna. Ur gnetterna utvecklas efter 1-2 veckor en nymf. Den livnär sig av att suga blod varvid klåda uppstår. Efter ca 10 dagar har nymfen utvecklats till en ny huvudlus.

Så här söker man efter huvudlöss
Leta först efter gnetter. Sök i håret bakom öronen och i nacken. Ofta sitter gnetterna ganska nära hårbotten. De är svåra att lossa från hårstråna.

Om man inte hittar gnetter söker man efter löss. Använd en luskam med täta tänder. Den kan köpas på apoteket. Kamma igenom hela håret över en spegel eller ett stort, vitt papper. Då ser man lättast löss som faller ned. Kamningen tar ungefär en halvtimme. Användning av balsam gör kamningen lättare. Finns gnetter eller löss ska även övriga familjemedlemmar finkammas.



Behandling
I första hand rekommenderas något av de nyare preparat som tagits fram mot löss. De innehåller kokosolja respektive silikon (dimetikon). Båda ämnena kväver lössen. Behandlingseffekten är väl så god som av de läkemedel som funnits sedan länge. Dessutom är risken för resistensutveckling mycket liten.

Om flera personer i familjen har löss är det bra om de behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta.

Finkamning är också en viktig del av behandlingen. Den bör upprepas varje dag från behandlingsstart till och med två veckor efter behandlingen. Det gäller även familjemedlemmar som inte haft löss.

Det kan fortsätta klia några dagar efter behandlingen. Gnetterna försvinner inte av behandlingen även om de avdödats. De kan dras av för hand eller klippas bor.

Mössor, ridhjälmar, halsdukar, borstar, kammar och hårspännen ska rengöras i tvättmaskin eller förvaras i frysen ett dygn. Övriga klädesplagg, sängkläder och leksaker behöver ingen särskild rengöring. 

Alternativ behandling
Först i andra hand rekommenderas Prioderm kutan lösning 0,5%. Behandlingen ska upprepas efter 8 dagar. Följ noga den bruksanvisning som medföljer.

Minska smittspridningen
                           Problemen med huvudlöss är störst efter sommarlovet och
                           ibland efter juluppehållet. Rutinmässiga kamningar inför varje  
                           terminsstart och en gång i veckan under lussäsong kan
                           minska smittspridningen.

fredag 14 februari 2020

Sportlovsprogram

Här är Kalmar kommuns sportlovsprogram.

https://kalmar.se/download/18.7a355c6816ff5b70e111fc/1580476147026/Sportlovsprogram_2020_finalwebb.pd


Vecka 7

Det är fredag igen och snart dags för ett välbehövligt sportlov. Oavsett om man är ledig eller på fritids kan det vara skönt med ett avbrott från skolarbetet och att få röra på sig lite extra. I onsdags fick alla med sig en ny läsläxa hem, så håll gärna igång läsningen trots ledigheten.

Under veckan har vi jobbat vidare med rimord i svenska. Vi har sammanfattat och repeterat de fyra senaste bokstäverna, Ä, K, Å och U, i Den magiska kulan och precis som föregående veckor jobbat med läsförståelsefrågor till högläsningsboken Musse och Helium, mysteriet med hålet i väggen. 

I matte har vi fortsatt att jobba med talen 0-100. Det känns som om många har riktigt bra koll på att räkna pengar och att dela upp tal i tiotal och ental. Det går även bra att göra jämna tiohopp samt talens grannar. En del har lite svårt för och blandar ihop t ex 13 och 30, 14 och 40 osv. Där behöver vi öva mera för att bli säkra.
Igår testade vi att spela våra egentillverkade 100-spel som barnen sedan fick ta med sig hem. Prova gärna att spela spelet hemma på sportlovet.

Vi har avslutat veckan med Alla hjärtans dagtema. Klassen har fått skriva pratbubblor med saker som gör dem glada i skolan och vi har också gjort målningar med hjärtformade träd.




Under veckan har det varit fler konflikter än vanligt i klassen. De flesta, ungefär 3/4 av barnen, hamnar mycket sällan eller aldrig i konflikter här. Den övriga fjärdedelen har haft svårt att hålla sams med sina kamrater på rasterna. Vi har pratat med hela klassen om att det är viktigt att inte medvetet provocera fram konflikter med klasskamrater, se sin egen del i konflikter och inte bara skylla på andra samt att man inte "äger" delar av skolgården, den är till för alla. Vill man ha en kompis ska man va en kompis. 

Om ni inte redan har svarat på vårdnadshavarenkäten så gör gärna det.
Länk till enkät för samtliga vårdnadshavare i grundskola, grundsärskola och fritidshem:
https://www.esmaker.net/nx2/s.aspx?id=6b5b1a257b22




Vecka 8   SPORTLOV


Vecka 9


Måndag 24/2


Bokbuss


Tisdag 25/2


Matteläxa 4 i läxboken


Onsdag 26/2


Läsläxa


Torsdag 27/2


Fokustid för en del (12.50-13.50).


Fredag 28/2


Idrott


Trevligt sportlov!

tisdag 11 februari 2020

Veckans grej / minifakta


https://lh4.googleusercontent.com/l4wmm7cJUtLuX6vfEutz7K2pKg0I0dEsKkfynNYBtspBHRg2rPBkEJ5_soLOUk8maFo70Ww_C81k0fBiwTl2YOzsWqt7Frjwfg6ybxFsI3mbLV05u4Zx2K03Y69B1OjuJ0gSzVoejtQ
Veckans grej handlade om Melodifestivalen. Vi sammanfattade det hela så här. Vi lyssnade även på de 6 svenska bidragen som vunnit Eurovision.


Ledtråd: Lyssna och rösta med ditt hjärta                                                              
Melodifestivalen                                



 




Årlig musiktävling sedan 1958.  
I år arrangeras tävlingen för 60:e året (ej 1964, 1970, 1976).                              
https://lh4.googleusercontent.com/c55VOybViRf1g3XPTLkJoan5oqwru_sg_8fJwFzZRTiRg7zcMeuOXo6qgOUCgCx7EpNmAhWe2eVzLSneLG9xWH5ez6Atutx89mAIYQBoeG8LbUD8K9HrxS-iR90u1B_WIoC4FGETjBo
Sedan 2001 använder man ”singback”, innan var det levande orkester.                
Sedan 2002 är det deltävlingar innan finalen.                                                  
Totalt 28 bidrag tävlar. 12 bidrag i finalen.                                                                       

Sångfågel till vinnande bidraget.                                                                            
Vinnaren får representera Sverige i Eurovision Song Contest.                                 
Sverige har vunnit Eurovision 6 gånger (1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015). 


Ledtråd till nästa vecka:Rund och god med puderhatt


fredag 7 februari 2020

Vecka 6

Veckorna passerar snabbt förbi och det är bara en vecka kvar till sportlovet. Den här veckan inledde vi med 100-dagarsfest (se separat inlägg). I svenska har vi jobbat med bokstaven U. Vi har i Den magiska kulan arbetat med läsförståelsefrågor till en kortare text och att följa en instruktion. Läs- och ordförståelse har vi också jobbat med till högläsningsboken Musse och Helium, mysteriet med hålet i väggen.

Vi har avslutat arbetet med vintern i NO. Passande nog var det iallafall lite is på vattenpölarna i onsdags så att vi kunde göra lite praktiska experiment kring friktion utomhus. Vi har pratat om vad hög och låg friktion innebär och även om tyngdkraft.

I matte har vi börjat jobba med talen upp till 100. De närmaste veckorna ska vi lära oss:
- talen 0-100
- talföljden 0-100
- positionssystemet, tiotal och ental
- avläsa och placera tal på tallinje
- storleksordna tal

Om man är sugen på att träna extra så finns det bra övningar på skolplus.se under fliken matteraketen.

I bild har vi gjort klart våra egna tolkningar av Skriet.





Vecka 7


Måndag 10/2


Bokbuss


Tisdag 11/2


Matteläxa; löspapper


Onsdag 12/2


Läsläxa


Torsdag 13/2


Fokustid för en del (12.50-13.50).


Fredag 14/2


Idrott


Trevlig helg!

onsdag 5 februari 2020

100 dagar smartare...

är vi alla i årskurs 1 nu. I måndags hade vi vår 100-dagarsfest med klassen. Dagen bestod av en blandning mellan önskemål från klassen och överraskningar och idéer från oss lärare. Men det genomgående temat var såklart 100!

En stunds disco enligt önskemål från klassen.

V hade tidigare skrivit brev till pandan Pao. Pandan hade med sig ett svarsbrev och bjöd på fika under eftermiddagen. 
100 hjärtan
Vad kan man köpa för en hundralapp och vad hinner hända på 100 år?

100 anledningar att älska skolan (det finns förstås många, många fler...)



tisdag 4 februari 2020

Veckans grej/ minifakta


Veckans grej handlade den här veckan om kängurur. De flesta listade ut det med hjälp av ledtråden.

Vi sammanfattade det så här i våra böcker:




Ledtråd till nästa vecka: 
Lyssna och rösta med ditt hjärta...