måndag 31 augusti 2020

Veckans grej...

 ... den här veckan var Göta kanal. 


Såhär sammanfattade vi det i våra böcker:


Nästa veckas ledtråd är: Lättlärd simmare

söndag 30 augusti 2020

Information från folktandvården

Hej!

Inom Folktandvården arbetar vi med förebyggande tandvård. Ett sätt är att erbjuda barn och ungdomar tandborstning med fluoridtandkräm i skolan. Fluoriden stärker emaljen och förebygger därmed hål i tänderna.

Tillsammans kan vi förbättra munhälsan, därför hoppas vi att ditt barn deltar när vi besöker skolan.

Vårt budskap är:

· Borsta tänderna noggrant morgon och kväll med fluoridtandkräm (vuxenhjälp upp till 12 års ålder)

· Undvik småätande mellan måltiderna. Vatten är den bästa törstsläckaren.

· Begränsa sötsaker och läsk till enstaka tillfällen.

Kontakta oss om du av någon anledning inte vill att ditt barn deltar vid vårt skolbesök. Med vänlig hälsning,

Emma Edström

Tandhygienist

Folkhälsokliniken inom Folktandvården

Telefon: 0480-899 54

fredag 28 augusti 2020

Vecka 35

 

Den här veckan har vi börjat med arbetsområdet rymden i NO/SO. Spännande! Vi har bland annat tittat på en film om The Big Bang och dessutom gjort egna Big Bang-målningar som blev fantastiskt fina. Vi har börjat prata om Jordens uppkomst och utveckling. Veckans grej handlade ju om dinosaurier och i tisdags valde barnen varsin dinosaurie och skrev en faktatext om den.






På engelskalektionen tittade vi på en liten film och lärde oss en sång. Vi har övat på fraserna hello, good morning, good bye, What´s your name?, My name is ....



Mattelektionerna har vi ägnat åt area och skala, vilket också matteläxan till på tisdag handlar om.

I svenska har vi börjat jobba med en ny bok, Läsförståelse blå. Den här veckan jobbade vi med en berättande text. I boken kommer vi få möta olika textgenrer. Vi övar på att svara på de tillhörande frågorna med hela meningar. Vi har också läst det första kapitlet i Diamantjakten och jobbat med de tillhörande sidorna i arbetsboken. Inledningsvis har det varit en hel del repetition från åk 1; alfabetet och sammansatta ord. Vi har också lyssnat klart på Musse & Helium, guldostens återkomst, samt skrivit en bokrecension till den. 

I veckan har vi haft en del frånvaro i klassen. Vi är tacksamma för att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring när man ska hålla sig hemma. 

Vecka 36


Måndag 31/8




Tisdag 1/9


Läsläxa: Resande nallar. Ta med både läsboken och läxboken till skolan. 

Matteläxa: Pixel läxbok kap 1, s. 4+5


Onsdag 2/9


Tandläkaren kommer och har hälsosamtal med oss.


Torsdag 3/9


Fokustid 12.50-13.50


Fredag 4/9


Idrott ute. Ta med idrottskläder och handduk.


Trevlig helg!




torsdag 27 augusti 2020

Teknik

 Vi vill be er om lite hjälp.

När ni får tomma toapappersrullar eller tomma hushållsrullar så får barnen gärna ta med dem till skolan. Likaså tar vi gärna emot tomma ursköljda mjölkpaket eller tomma Pringlesrör (chips) om någon har det. Vi kommer att använda detta till kommande teknikprojekt. Tack på förhand.


    

tisdag 25 augusti 2020

Läxor

Då var det dags för de första läxorna i årskurs 2. Både matteläxa och läsläxa är från tisdag till tisdag. Man har alltså en hel vecka på sig att göra läxorna.

Till vecka 36, tisdagen den 1 september är det följande läxor:

Matte: Pixel läxbok, läxa 1, sidorna 4+5. 














Läsläxa:

Idag har alla fått hem varsin läsebok, Diamantjakten. Den kommer vi att ha läsläxor i under större delen av åk 2. Läseboken Diamantjakten finns i tre versioner. Böckerna innehåller samma berättelse, men den röda A-boken har inte lika mycket text som den gröna B-boken. Den blå På väg-boken har minst textmängd och ökat bildstöd. Alla kapitel börjar och slutar på samma sidor i de olika versionerna. Vi har idag bara delat ut röda och gröna böcker. 


Tanken är att man under veckan läser samma kapitel upprepade gånger tills man uppnår flyt i läsningen. Om ni under läsningen upplever att boken innebär en alldeles för stor alternativt inte tillräcklig utmaning får ni gärna skriva det som kommentar i läxboken. Då går det alldeles utmärkt att få byta till en med mer eller mindre text. 

I den tillhörande läxboken svarar man på några läsförståelsefrågor till varje kapitel och det finns lite plats för kommentarer från den som lyssnat på läsningen.

Läsläxa den här veckan är kapitel 1, Resande nallar, i Diamantjakten och de tillhörande frågorna i läxboken. 

Båda läxorna har skickats hem idag.


Hör gärna av er om ni har några funderingar kring läxorna. 

måndag 24 augusti 2020

Veckans grej

 Den första grejen i årskurs 2 handlade om dinosaurier.

















Ledtråd till nästa måndag: Svensk filmatiserad vattenväg


fredag 21 augusti 2020

Vecka 34

Första skolveckan är avklarad. Det var ett glatt och förväntansfullt gäng som tog plats i klassrummet i tisdags och det har hållit i sig veckan igenom. Vi har startat upp i lugn takt under veckan. I svenska har vi jobbat med lite repetition från Den magiska kulan, för att friska upp minnet. Nästa vecka kommer vi att börja jobba med vår nya bok, Diamantjakten. I denna kommer barnen ha läsläxa varje vecka. Läsläxan kommer att bestå av ett nytt kapitel per vecka. Till kapitlet hör också tre läsförståelseuppgifter i en liten läxbok. Den första läsläxan kommer vi att skicka med hem på tisdag och som vanligt har man en vecka på sig att läsa. Precis som i åk 1 vill vi att man läser läsläxan tills man har fått bra flyt och förståelse för textens innehåll. 

På mattelektionerna har vi värmt upp med lite kunskaper från åk 1 samt börjat prata lite om area. Första arbetsområdet handlar om area och skala. Den första matteläxan skickas hem på tisdag och ska vara klar till tisdagen efter, man har alltså en hel vecka på sig att göra den. Vi fortsätter med Pixel läxbok som ni känner igen från förra året.

I åk 2 börjar vi med engelska, 30 min/vecka. Årets första engelskalektion handlade om att kolla av vad barnen redan kan, och det var ganska mycket. Kul! De kändes väldigt taggade på att lära sig mer.

Nytt för i år är även ämnet teknik. Vi har pratat om vad teknik är.

I bild har vi ritat sommarminnen i solglasögon som sedan klistrats på nytagna bilder av klassen. Dessa pryder nu klassrumsväggen. Vi har också börjat med färglära. 



I SO har vi ett nytt inslag på fredagar. Vi tittar på Lilla aktuellt skola, pratar om nyheter under veckan och gör nutidskryss. 

På måndagar fortsätter vi med Veckans grej som ni känner igen från förra året. Första ledtråden i åk 2 är: Skräcködlor

Om ditt barn behöver specialkost så går ni in via denna länk: Specialkost i skola Denna ansökan ska göras varje läsår.

Som tur är har alla barnen varit friska men om/när barnen blir sjuka påminner vi om att det är viktigt att sjukanmäla varje dag som barnet är hemma. Gör detta före kl 8.00 på morgonen. Sjukanmälan som görs efter kl 18 gäller för dagen efter.

När ni behöver komma i kontakt med oss så uppskattar vi om ni mailar oss båda två (Emma och Maria). Den som först har möjlighet svarar. Det kan ju hända att någon av oss är sjuk/vabbar och då ser ju den andra mailet. Maria jobbar t ex inte på fredagar.

Under veckan har vi skickat hem schema, gula papper med kontaktinformation som ska fyllas i och skickas tillbaka till skolan igen så fort som möjligt (många har vi redan fått tillbaka). Även ett brev från skolsköterskan med information om vaccination har skickats hem. Fyll i och lämna tillbaka så fort som möjligt (även här har vi fått in en del lappar). Har ni inte sett till det så titta i barnets väska.


Vecka 35


Måndag 24/8


Bokbuss (max 6 personer inne i bussen samtidigt)

Tisdag 25/8


Första läsläxan skickas hem. 
Första matteläxan skickas hem.


Onsdag 26/8





Torsdag 27/8


Fokustid


Fredag 28/8


Idrott ute. Ta med idrottskläder och handduk.


Några datum att hålla koll på under terminen:

Studiedag 17 september
Höstlov vecka 44 (även fritids är stängt mån 26/10)
Julavslutning 18 december

Oj, så mycket information det blev i detta veckobrev.....

Trevlig helg! 


fredag 14 augusti 2020

Första skolveckan

 Vi förbereder det sista inför läsårets första skolvecka, men snart är det dags att ta helg.Se till att njuta riktigt av sol och bad sommarlovets sista dagar!




Vecka 34


Måndag 17/8


Sommarlov


Tisdag 18/8


Skolan startar 8:20. Uteaktiviteter del av dagen. 


Onsdag 19/8





Torsdag 20/8


Ingen fokustid första veckan. 


Fredag 21/8


Idrott ute. Ta med idrottskläder. 


Trevlig helg! Vi ses på tisdag!


onsdag 12 augusti 2020

Information från rektor Åsa

 Välkomna till ett nytt läsår på Åby

Hoppas att ni alla har haft en fin sommar. På Åby har det varit en lugn sommar, vi var lite oroliga inför sommaren eftersom vi hade en del skadegörelse under v 25 men det lugnade ner sig som väl var. Vi har varit förskonade mot förstörelse på vår skola och förskola och vi hoppas att det förblir så.

Det fanns även en del oro för hur covid-19 skulle utveckla sig men det har som sagt varit lugnt.

Nu hoppas vi att skolstarten går bra när vi samlas igen. Vi vill att alla våra barn ska vara på plats hos oss.

Vi kommer att fortsätta med den utökade städningen och självklart handhygienen och avstånden. Vi kommer att följa de restriktioner som finns och de som eventuellt tillkommer.

Som några av er kanske har sett är vår parkeringsplats avstängd för all trafik och parkering. Det kommer att vara så under hösten p g a ombyggnation av köket. Lämning och hämtning av barn som ska till fritids och förskola måste ske vid ingångarna från Åbyvallsvägen. Dock inte vid bussfållorna.

Förskolans personal kommer under läsåret 20/21 genomföra Skolverkets matematiklyft. Det är en gedigen kompetensutvecklingsinsats och ni kommer förhoppningsvis se spår av denna i vår verksamhet.

Vi kommer att bli en ”VI-skola” från och med detta läsår. VI står för Verksamhets Integrerad och det innebär att lärarstudenter från Linnéuniversitetet kommer att finnas hos oss under hela läsåret. Viss del av deras utbildning blir förlagd till oss på Åby, måndag och tisdag varannan vecka. Vi kommer att ha samma studenter under ett helt läsår, studenterna kommer att vara på mellanstadiet.

Som det ser ut nu så kommer vi inte att kunna ha några föräldramöten under hösten p g a restriktionerna som finns kring covid-19.

Har ni frågor och funderingar så vänd er till era lärare eller kontakta någon av oss i administrationen.

Med hopp om ett bra läsår tillsammans.

Åsa Wenell

Rektor

Välkomna tillbaka

Hej på er!
Hoppas att ni har haft en riktigt härlig sommar. Som ni ser har bloggen ett nytt utseende men vi är kvar som vanligt och kommer att dela information till er här precis som förra läsåret. Igår var vi lärare på plats och började förbereda inför skolstarten. Eleverna börjar skolan tisdagen den 18 augusti kl 8.20. Vi träffas i klassrummet, samma som förra året. Dagen slutar kl 13.50.

Vi har samma start- och sluttider som förra året:
mån 8.20 - 13.50
tis 8.20 - 13.50
ons 8.20 - 12.50
tors 8.20 - 12.50 (fokustid 12.50 - 13.50)
fre 8.20 - 12.50

Vi kommer att ha idrott på fredagar, precis som förra året.

Om ni inte redan följer oss via e-post så gör gärna det så får ni ett mail så fort vi uppdaterar. Då missar ni inget. Det finns att fylla i i högerspalten här bredvid (webversionen, ej mobilversionen).
Vi skriver här på bloggen minst varje fredag, ibland oftare.