onsdag 1 december 2021

Nya restriktioner

 Från och med idag gäller nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Vi har fått utskick från utbildningsförvaltningen kring vad som gäller i skolan. Den kursiva texten är direkt kopierad därifrån och gäller för våra elever. Som ni ser kommer det här påverka både luciafirandet och avslutningen. Vi återkommer med mer information kring dessa dagar när vi har en lösning. 

Restriktionerna har skiftat flertalet gånger senaste tiden och det är inte alltid helt lätt att veta vad som gäller, varken för er eller för oss, men vi hoppas på fortsatt bra samarbete även framöver.

Följande rekommendationer gäller alla från förskoleklass (från cirka 6 år) och äldre som inte är fullvaccinerade:

- De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.

- De bör testa sig för covid-19 så snart som möjligt.

De som är ovaccinerade och testat negativt för covid-19 (inte bär på sjukdomen) kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de:

- varit feberfria ett dygn och

- känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, aktiviteter och arbete.

· De som testat positivt ska stanna hemma och följa förhållningsreglerna för den som är smittad av covid-19. Detta ändras inte den 1 november.

De kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de:

- stannat hemma minst sju dygn från när symtomen började

- varit feberfria de två senaste dygnen

- känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

· Då folkhälsomyndigheten den 23 november gick ut med begränsningar rörande allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och i dessa definierade 100 deltagare som en gräns är rekommendationen (inför lucia och julavslutningar) att begränsa eventuella samlingar till maximalt 100 deltagare (avser både barn/elever och vuxna).

· Den 24 november gick folkhälsomyndigheten ut med rekommendation att återinföra ”familjekarantän” när någon man lever tillsammans med har konstaterad covid-19. När en person testar positivt för covid-19 får de som bor i samma hushåll förhållningsregler om att stanna hemma i sju dagar räknat från den dag personen i hushållet som testat positivt provtog sig. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, oavsett om man har symtom eller inte och oavsett ålder.

Alla rekommenderas också att testa sig. Den som har symtom rekommenderas att testa sig direkt då symtomen uppstår. Den som inte har symtom testar sig istället fem dagar efter det att personen i hushållet som testat positivt provtog sig.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar