torsdag 10 juni 2021

Slingan och kakrecept

Idag har vi haft en trevlig förmiddag vid slingan. Vi gick en tipspromenad runt slingan med lite lagom kluriga frågor. Därefter hade vi mysfika med kakor och därefter lite fri lek. Det var precis vad vi alla behövde så här dagen före skolavslutningen. Vi avslutade dagen med att skriva i fredagsboken (på en torsdag!). Många barn ville ha recept på kakorna så vi lovade att lägga recepten här på bloggen. 







Chokladbollscookies

 20 st


150 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

1½ dl havregryn

1 nypa flingsalt

3 msk ljus sirap

2 msk kaffe

3 msk kakao


pärlsocker till topping


Sätt ugnen på 225 grader. 
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla ingredienser utom pärlsocker till en smidig deg. Jag använder matberedare.
Rulla degen till en avlång korv och dela den i 20 bitar.
Forma varje bit till en boll. 
Platta till lite.
Doppa ena sidan i pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 9 minuter.

Före gräddning. De flyter sedan ut i ugnen.

Vita kärleksmums med citron 

Ingredienser
Kaka
ägg
5½ dl strösocker
skalet av 1 citroner
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 dl kokhett vatten
Glasyr
200 g smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
äggulor
2 tsk citronjuice
Garnering
Strössel eller kokosflingor

Gör så här:


Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt citronskalet. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten tillsammans med det heta vattnet.

Häll smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper.

Grädda i nedre delen av ugnen, 175°, 25–30 min. Låt svalna.

Smält smöret tillsammans med sockret i en kastrull. Ta från värmen och rör i resten av ingredienserna. Låt svalna, men inte stelna.

Bred glasyren på kakan och strö på garnering.. Låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar