Idag har vi haft en trevlig förmiddag vid slingan. Vi gick en tipspromenad runt slingan med lite lagom kluriga frågor. Därefter hade vi mysfika med kakor och därefter lite fri lek. Det var precis vad vi alla behövde så här dagen före skolavslutningen. Vi avslutade dagen med att skriva i fredagsboken (på en torsdag!). Många barn ville ha recept på kakorna så vi lovade att lägga recepten här på bloggen.
Chokladbollscookies
20 st
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1½ dl havregryn
1 nypa flingsalt
3 msk ljus sirap
2 msk kaffe
3 msk kakao
pärlsocker till topping
Sätt ugnen på 225 grader.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla ingredienser utom pärlsocker till en smidig deg. Jag använder matberedare.
Rulla degen till en avlång korv och dela den i 20 bitar.
Forma varje bit till en boll.
Platta till lite.
Doppa ena sidan i pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 9 minuter.
Före gräddning. De flyter sedan ut i ugnen. |
Ingredienser
Kaka | |
---|---|
6 ägg | |
5½ dl strösocker | |
skalet av 1 citroner | |
6 dl vetemjöl | |
1 msk bakpulver | |
3 dl kokhett vatten | |
Glasyr | |
200 g smör | |
3 dl strösocker | |
1 tsk vaniljsocker | |
2 äggulor | |
2 tsk citronjuice | |
Garnering | |
Strössel eller kokosflingor |
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt citronskalet. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten tillsammans med det heta vattnet. | |
Häll smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper. | |
Grädda i nedre delen av ugnen, 175°, 25–30 min. Låt svalna. | |
Smält smöret tillsammans med sockret i en kastrull. Ta från värmen och rör i resten av ingredienserna. Låt svalna, men inte stelna. | |
Bred glasyren på kakan och strö på garnering.. Låt stelna. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar