Åbytvåans bråkkaka
Den här goda och saftiga chokladkakan hade vi som hjälp när vi introducerade bråk på matematiklektionen. Vi skar kakan i halvor, fjärdedelar, åttondelar och sextondelar. Då såg vi t ex att två fjärdedelar är lika mycket som en halv osv.
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
Smält smöret och ställ åt sidan.
Blanda de torra ingredienserna (allt utom smör, vatten och ägg).
Häll i smält smör och vatten i mjölblandningen.
Rör ihop med en sked.
Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad rund springform, ca 24 cm i diameter eller en kvadratisk form, ca 20 x 20 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 minuter.
Känn med sticka, kakan ska vara torr.
Låt svalna.
Skär i bitar.
Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar