tisdag 16 mars 2021

Bråkkaka

 På barnens begäran kommer här receptet på bråkkakan.


Åbytvåans bråkkaka 

 

Den här goda och saftiga chokladkakan hade vi som hjälp när vi introducerade bråk på matematiklektionen. Vi skar kakan i halvor, fjärdedelar, åttondelar och sextondelar. Då såg vi t ex att två fjärdedelar är lika mycket som en halv osv.

 

3 dl strösocker

2½ dl vetemjöl

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

150 g smält smör

1½ dl kokande vatten

2 ägg

 

Smält smöret och ställ åt sidan.

Blanda de torra ingredienserna (allt utom smör, vatten och ägg).

Häll i smält smör och vatten i mjölblandningen.

Rör ihop med en sked.

Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet.

 

Häll smeten i en smord och bröad rund springform, ca 24 cm i diameter eller en kvadratisk form, ca 20 x 20 cm.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 minuter. 

Känn med sticka, kakan ska vara torr.

 

Låt svalna.

Skär i bitar.

Ät och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar