onsdag 11 mars 2020

Information från skolledningen angående coronaviruset


Till vårdnadshavare på Åbyskolan och Förskolan Åby



Information från skolan i samband med Coronavirusets spridning
i Sverige.

Igår rapporterades de första fallen av Coronasmitta i Kalmar Län. Som en följd av det skickar vi nu hem info om hur Åby agerar och hanterar utifrån den ökade risken och oron. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilka ni läser nedan. På deras hemsida finns all information som berör Coronaviruset även på flera olika språk. I skolan informerar vi eleverna om försiktighetsåtgärder som anges i informationen från Folkhälsomyndigheten och pratar med dem i klasserna för att ge relevant information, svara på deras frågor samt försöker lugna och vara sakliga i mötet med dem.

Från Folkhälsomyndighetens hemsida:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Information till skola och förskola om covid-19
Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och gör
regelbundna riskbedömningar för smittspridning i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan.

Samma sak gäller för personal, oavsett i vilka områden de har rest. Elever och personal som har rest i områden där coronaviruset sprids behöver alltså inte stanna hemma, men bör vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Vid uppvisande av sådana symtom ska eleven eller personalen vara hemma och 1177 Vårdguiden kontaktas via telefon.

De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk eller om eleven (t.ex. via smittspårning) bedömts vara i riskzonen för smitta efter kontakt med en infekterad individ och därför fått
instruktion om hemkarantän.

Det är huvudmannen, det vill säga kommunen för kommunala skolor och styrelsen för fristående skolor, som har arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar för skolorna. De fattar beslut i frågor kopplade till arbetsgivar- och arbetsmiljöansvaret och Folkhälsomyndighetens bedömning kan därför tjäna som
underlag för sådana beslut.
Vid oro och frågor kan skolan även hänvisa elever och vårdnadshavare till elevhälsans medicinska insats, alltså Skolhälsovården. Den samverkar med skolledningen kring smittskydd och hygien i skolan och följer råden från smittskyddsläkarorganisationen.
Det finns också information på Folkhälsomyndighetens webbplats.


Allmänt förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner är:

- Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.

- Undvik nära kontakt med sjuka människor.

- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns.

- Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Då hindras smitta från att spridas och från att förorena händer.



Åsa Wenell
Rektor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar